Ország-világ

2021.05.16. 16:44

Miért fontos, hogy felvegyük a második oltást is?

Az első védőoltás ad némi védettséget, de a két oltáshoz képest csak a védelem körülbelül 30–50 százalékát tudja létrehozni – hangsúlyozta Szlávik János.

A general view of a new vaccination site at the American Museum of Natural History (AMNH) on April 23, 2021 in New York City. - Beginning today, the museum is operating as a walk-in Covid-19 vaccination site in New York City for individuals 18 years of age and older. (Photo by Angela Weiss / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Angela Weiss

Az Egyesült Államokban egyre nagyobb problémát okoz, hogy folyamatosan nő azoknak a száma, akik bár egyszer beoltatták magukat, de a vakcinák második adagját már nem vették fel. A szakemberek szerint ennek súlyos következményei lehetnek – írja a hirado.hu.

Május elején már 5 millió olyan ember volt az Egyesült Államokban, aki a kétdózisú Moderna vagy Pfizer vakcina első adagját megkapta, de a második oltást már nem vette fel. Erről írt a többek között a New York Times és az NBC Chicago is.

A probléma jelentőségét jól mutatja, hogy a kétdózisú védőoltást kapók 8 százaléka nem vette fel a második oltást az Egyesült Államokban.

Annak ellenére van ez így, hogy az orvosok egyértelműen felhívják arra a figyelmet, hogy fontos megkapni mindkét dózist. A szakemberek világszerte egyetértenek abban, hogy jóval erősebb, és hosszabban tartó védelem alakul ki, ha a kétdózisú vakcinák mindkét adagját felveszik a beoltottak.

A klinikai vizsgálatok szerint például a Pfizer vakcinák az első dózis után körülbelül 50 százalékos hatékonysággal előzik meg a fertőzést, míg a második dózis után 95 százalékra nő a hatékonyságuk.

A világban egyre elterjedtebb új variánsok miatt is nagyon fontos a második dózis megkapása, hiszen ezek ellen még alacsonyabb szintű védelmet biztosít, ha csak egy adag védőoltást kapunk.

Az amerikai hírek szerint az emberek különböző okok miatt hagyják ki a második dózist. Sokan a mellékhatásoktól tartanak, amik a terjedő hírek szerint rosszabbak lehetnek a második adag után. Más amerikaiak arra panaszkodnak, hogy a második védőoltás konkrét időpontját lemondták, és nehéz új időpontot kapniuk. A felmérések ugyanakkor azt is kimutatták, hogy sok amerikai tévesen azt gondolja, hogy egy dózis is megfelelő védelmet biztosít számára.

A Cornell Egyetem reprezentatív vizsgálata szerint nagyon sok félreértés terjed az Egyesült Államokban a vakcinákkal kapcsolatban.

Eszerint a lakosság 20 százaléka gondolja úgy, hogy a kétdózisú vakcináknak már az első adagja után is megfelelően védetté válnak a beoltottak. A kutatás eredményei alapján az első adagot megkapó amerikaiak 15 százaléka nem emlékezett arra, hogy második dózist is kell majd kapnia.

A reprezentatív felmérésben résztvevő amerikaiak fele nem emlékezett arra, hogy bárki mondta volna neki, hogy a második dózis után erősebb lesz a fertőzés elleni védettsége.

Pedig ez nagyon is így van:

„A második dózis mRNA vakcina következtében a vírust semlegesítő antitestszám 10-szer magasabb, mint az első dózis hatására. Ráadásul a sejtes immunválasz is jóval erősebb lesz a második adag után, ami hatékonyabb és hosszabban tartó védelmet alakít ki a variánsokkal szemben is” – emeli ki Paul Offit, a Pennsylvania Egyetem professzora.

Félreértések természetesen nem csak az Egyesült Államokban terjedhetnek a védőoltásokkal kapcsolatban, ezért is beszélt Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a második oltások jelentőségéről.

„Nagyon fontos, hogy beadassuk magunknak a második védőoltást is, az első védőoltás ad némi védettséget, de a két oltáshoz képest csak a védelem körülbelül 30–50 százalékát tudja létrehozni. Ráadásul a védettség ideje egy dózis esetében jóval lerövidül, tehát egy rövidebb és gyengébb védelmet kapunk. Mindenképpen be kell adatni tehát a második védőoltást is” – hangsúlyozta Szlávik János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!