Jótékony sugarak

2019.04.05. 23:15

Miért szeretjük a napot?

Amint kisüt, mindenki felvidul. Nem csoda: a napsugár a közérzet első számú gyógyszere.

Forrás: Shutterstock

Újból pezseg az élet! Az első napfényes hetek mindenkire jó hatással vannak: az emberek ilyenkor többet mosolyognak, sőt a fagyizókban idegenek is szóba elegyednek egymással, mert valahogy inspirálja őket a nap, a meleg, a jó idő. Mióta a megszokottnál hosszabb és enyhébb nappalok köszöntenek ránk, az átlagos munkanapot is áthatja némi mediterrán hangulat. Az üdítő életérzés titka tisztán biokémia. Éljen vele! – buzdít a Fanny magazin cikkére hivatkozva a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Érzelmek csúcsformában

A tél elmúltával a szem retináját sokkal erősebb fényingerek érik. Azonnali üzenet érkezik az agyba, miszerint: itt a tavasz, az ébredés ideje! Ennek hatására a tobozmirigy elkezdi a jókedvért felelős hormonok (szerotonin, noradrenalin, dopamin) termelését a középagyban. Minél több kering a vérben ezekből a hormonokból, annál garantáltabb a jókedv és a kacagás. Ugyanakkor az erősebb napsugárzás fékezi a fáradtság egyik okozója, vagyis a kedvszegő hormon, a melatonin termelődését. A szerelmi kedvet fokozó hormonok (a gesztagén és az ösztrogén) a napsütés hatására szintén tombolnak, és növelik a szexuális étvágyat. Egy szó, mint száz, legfőbb ideje kiszabadulni, és kellemesen összerezzenni egy vonzó személy mosolyától.

Az életerő forrása

A különféle népek időtlen idők óta tisztelik legnagyobb égitestünk tüzes erejét. Ma már tudományosan bizonyított: joggal tették és teszik ezt máig. Kutatások alapján ugyanis a napfény csökkenti a magas vérnyomást, és ez csak egy a fény számos pozitív élettani hatása közül. Szintén igazolt tény, hogy a napsütés kedvezően hat a csontok növekedésére, hiszen az úgynevezett ultraviola-részecskék beindítják a szervezetben a D-vitamin termelődését. Ez nélkülözhetetlen feltétel ahhoz, hogy az erősítő kalcium beépülhessen a csontozatba.

Miután pedig jócskán időzött a nap alatt, kényeztesse bőrét frissítő pakolással! Keverjen össze három evőkanál túrót két evőkanál reszelt uborkával, és ezt vastagon kenje az arcbőrére, majd húsz perc múlva langyos vízzel öblítse le! Az uborka pótolja a napozás során elveszített nedvességet, a túró pedig nyugtatja az irritált bőrt.

Józan napimádás

A napsugarak természetesen ártalmasak is lehetnek. Ha azonban mértékkel és megfelelő védelemmel élvezi a barnulás örömét, kizárólag hasznára válik. Napfény hatására az átlagosnál több oxigén jut a szervezetbe, így az a vérkeringést is serkenti. Nemcsak a vér áramlási sebessége nő, hanem javul a koncentráció és a tanulási képesség. Ha épp egy körmönfont problémára keresi a megoldást, üljön ki a parkba negyedórára, és élvezze a melengető fényt, ezután biztosan támad egy-két jó ötlete. Próbálja csak ki! Amennyiben felfrissülni volna kedve, töltsön narancsvirágvizet szórófejes palackba, és időnként ebből fújjon üdítő permetet az arcára, dekoltázsára és karjára. Így a testápolás élménye mellett a víz illatának nyugtató hatását is élvezheti. Az ehhez hasonló praktikák megszépítik a napját.

Említést érdemel még a tavaszi napsütés egyéb velejárója is: a meleg elnyomja az étvágyat, a napfény serkenti az anyagcserét és a pajzsmirigy működését, ezáltal segít a súlycsökkenésben.

A napos oldal szabályai

Élvezze a napfürdőt lelkiismeret-furdalás nélkül: használjon fényvédőt tartalmazó arckrémet mindennap!

Csak lassan!

A bőrnek időre van szüksége. Az első pár alkalommal gyakran húzódjon árnyékos helyre, majd napról napra 10 perccel növelje a napozás hosszát!

Védelem

Fél órával a napozás megkezdése előtt kenje be testét naptejjel! Ezt naponta többször is megismételheti, viszont tartsa észben: bár így tovább tart, nem jelent erősebb védelmet.

Parfümök

Mondjon le a dezodorok, illetve kölnik nappali használatáról, és elkerülheti a pigmentfoltok kialakulását.

Szemek

Óvja a szemét a káros ultraibolya sugaraktól! Mindig ügyeljen a 100%-os védelemre, keresse az „UV 400” és „CE bevizsgált” jelzéssel ellátott szemüveget.

Segít

A sárgarépa, a paprika, a sárgabarack gazdag béta-karotinban. Ez az elővitamin ellenállóvá teszi bőrét a káros sugarakkal szemben. Melegben az átlagosnál több nedvességet kell pótolni a szervezetben. Fogyasszon napi két-három liter vizet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!