Gyilkos ivászat

2019.02.26. 14:38

Milliókat öl meg az alkohol

Évente hárommillió ember hal meg közvetlenül az alkoholfogyasztás miatt, ennek ellenére a következő években csak nőni fog a nagyivók száma.

Forrás: Pixabay

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentésében arról számol be, hogy minden huszadik halálesetet az alkoholfogyasztás okozott világszerte 2016-ban, így összesen hárommillió ember vesztette életét ezen okból – adja hírül a csalad.hu.

A portál cikkében felhívja a figyelmet, hogy az alkohol a legjelentősebb járványok veszteségi listájának vezetői között foglal helyet. Mint írják, világszerte naponta átlagosan 33 gramm alkoholt visznek be a szervezetükbe az emberek, ami nagyjából két pohár (összesen három deciliter) borral, vagy két (4 centiliteres) röviditallal, másfél korsó sörrel megegyező mennyiség. Ismertetik: a WHO felmérése alapján a bevitt mennyiség 45 százaléka (!) rövidital, ezt követi a sör (34 százalékkal), majd dobogós helyen befutó a bor (12 százalékkal).

Fotó: Sigrid Gombert / Cultura Creative / AFP

A csalad.hu írásában kitér a globális helyzetre is: eszerint a világon összesen 2,3 milliárd ember fogyaszt alkoholt, ennek fele ráadásul három régióban él, Amerikában, Európában és Ausztráliában. A három terület közül egyértelműen kiemelkedik az öreg kontinens (beleértve természetesen Oroszországot is). A helyzet ráadásul az elmúlt években nem javult, hanem kifejezetten romlott Európában – jelzi a cikk, majd közli az elkeserítő számadatot is: az egészségügyi kampányok, a hirdetési korlátozások és más intézkedések ellenére

2010 óra tíz százalékkal növekedett a megivott alkohol mennyisége.

Mindezt tetézi, hogy a következő tíz évben ugyanis további növekedést jeleznek előre. Az emelkedés motorja Délkelet-Ázsia, Amerika és a Csendes-óceáni térség lesz a WHO szerint.

Az alkoholok okozta halálesetek háromnegyedét férfiak szenvedik el,

az okok döntő többsége (28 százaléka) sérülés, közte van a közúti baleset vagy a garázdaság, tettlegesség. Minden ötödik halálesetet (21 százalék) emésztőszervi problémák, majdnem ugyanennyit (19 százalék) szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák. A maradékot fertőzések, rák, mentális betegségek és egyéb egészségügyi problémák idézik elő. A WHO éppen ezért hathatós kormányzati intézkedésekre kéri a nemzetközi közösséget, mivel ezzel jelentősen csökkenthető lenne az elkerülhető halálesetek száma, illetve más krónikus betegségek. Vagyis mérsékelhetők lennének az egészségügyi kiadások. A kormányzatoknak tett javaslatok között van az alkoholos italok adójának emelése, vagy a tiltás, illetve az elérhetőség csökkentése (például korlátozott kereskedelmi forgalommal) – foglalja össze a csalad.hu.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!