Klímaváltozás

2021.10.09. 07:00

Mindent ellepnek a poloskák – Így védekezhetünk ellenük

A klímaváltozás miatt évről évre jobban elszaporodnak a poloskák, hétköznapi nevükön: büdös bogarak. Az őszi invázió idején nemcsak a kerteket, de a teraszokat is ellepik. A lakásba való bejutásukat sem könnyű megakadályozni.

VN

20201111 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Poloska Invázió illusztráció.

Fotó: MW-archív

A poloska növényi nedvekkel táplálkozik, elsősorban a hüvelyesekben, paprikában, paradicsomban, uborkában okoz jelentős károkat, de nem kíméli a gyümölcsösöket sem. Kinézetük, szaguk és hangjuk miatt otthonaink nem szívesen látott vendégei, de az emberre egyébként ártalmatlanok. Kiirtásuk nehéz, mert speciális vegyszer nem létezik ellenük, az általános rovarölő szerek többsége pedig ugyan végez velük, de a már szedésre kész termések miatt azok használata a kertben nem ajánlott. A bűzmirigye miatt, és főként, hogy behurcolt fajról van szó, nincs igazán Magyarországon természetes ellensége, és még a rovarevő madarak sem fogyasztják.

A hűvös beálltával keresi a túlélésül szolgáló, meleg területeket, ezért érdemes alaposan átnézni a nyílászáró körüli apró réseket. Betalálnak a redőnytokon, a fali szellőzőn és a szúnyogháló legkisebb repedésén is. Ha szeretnénk távol tartani otthonunktól a poloskákat, érdemes inkább kipróbálni néhány házi praktikát. A legegyszerűbb megoldás, ha a kezünkre nejlon zacskót húzunk, egy gyors mozdulattal elkapjuk és belefordítjuk a poloskát. Néhány otthoni hozzávalóból permetezőszert is készíthetünk: fél liter langyos vízhez keverjünk egy teáskanál szódabikarbónát és fél kávéskanál ecetet, majd töltsük szórófejű flakonba, és fújjuk körbe vele a nyílászárókat, növényeket. Ideális esetben hetekig távol tarthatók a poloskák. Hatékonyan működik a fokhagymás permet is. Ez esetben fél liter vízhez egy evőkanál fokhagymaport kell tennünk, vagy nyomjunk bele három gerezd nyers fokhagymát, és hagyjuk egy kicsit állni. Használata megegyezik az előző koncentrátuméval.

Távol tartja a poloskákat a menta és a teafaolaj illata is. Az illóolajat célszerű vízzel hígítani, majd permetezzük a poloskák által gyakran látogatott helyekre.

Kiemelt képünkön: A poloska növényi nedvekkel táplálkozik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!