a bűvös 18

2019.09.01. 09:47

Mivel lepjük meg nagykorúvá váló gyermekünk?

A felnőtté válás nagy esemény az életünkben, és természetes, hogy szeretnénk ehhez mérten megünnepelni. Nem kell azonban anyagi túlzásokba esni!

Forrás: Shutterstock

Fotó: More Than Production

A lényeg, hogy valami maradandó, emlékezetes ajándékot adjunk, amit hosszútávon a gyermekünk jobban értékel, mint a pénzt vagy a drága ékszert, amit ilyenkor szokás adni – írja a csalad.hu.

Egy kép minden napra

Ennek az ötletnek a megvalósításához ugyan épp 18 év szükséges, de megéri a fáradtságot, mert valóban életre szóló élményt kap a nagykamasz ajándékba. Készítsünk fényképet minden nap a gyermekünkről, lehetőleg ugyanolyan beállításban. A 18. születésnapján vágjuk össze a képeket egy videóban, ami pár percben örökíti meg sok-sok év változását, fejlődését.

Vezessünk naplót!

Szinte minden családban megtalálható a babanapló, amely minden nagy első pillanatot megörökít a gyermek első évéből. Ki mondta, hogy a babanaplót nem lehet továbbvinni? Írjuk le a gondolatainkat, érzéseinket, a vicces, emlékezetes történéseket, amikhez fotókat is társíthatunk. A 18. szülinap előtt válogassuk ki a legértékesebb pillanatokat, és rendezzük őket egy szép albumba, de akár az eredeti vaskos változattal is megajándékozhatjuk a felnőtté váló kamaszt.

Írjuk meg az ő történetét

Ma már számtalan személyre szabott könyvet rendelhetünk a neten. Ezek a könyvek általában fix grafikával és szöveggel dolgoznak, csupán a gyermek nevét kell behelyettesíteni. Ha ezt a megoldást nem találjuk elég eredetinek, adjunk le saját magunk által megírt szöveget, amiben számba vesszük gyermekünk addigi életének fontos mozzanatait, vagy egyszerűen leírjuk, miért olyan jó az ő édesanyjának és édesapjának lenni.

Kincskeresés felsőfokon

Minden évben készítsünk egy időkapszulát, mi döntjük el, mi kerüljön bele: lehet egy kép, egy jó tanács az életre, de akár valamilyen tárgyi ajándék is. A kapszulákat az ország különböző pontjain rejtsük el, amikhez valamilyen emlékünk fűződik! A gyermekünk a 18. szülinapján kapjon egy térképet, egy kempingfelszerelés társaságában, no meg költőpénzt, hogy nekivághasson felkutatni 18 év kincseit. A legnagyobb nehézsége az ajándéknak az, hogy biztos helyet találjunk az egyes kapszuláknak, nehogy egy építkezés vagy parkosítás áldozatává váljanak.

Borszéf

Többféle kivitelezés lehetséges ennél az ajándékötletnél. A legideálisabb, ha pince is tartozik a házunkhoz, vagy van elég hely a házban ahhoz, hogy pár tucat palack bort megfelelően tároljunk. Minden évben vegyünk egy jó minőségű fehér és egy vörösbort, amit elzárunk, egészen a gyermekünk 18. szülinapjáig. Akkor aztán megkapja a borszéf kulcsát, ami addigra egy rendkívül értékes borgyűjteményt rejt. Ha nem tudjuk megoldani az otthonunkban a borunk tárolását, keressünk egy borászt, aki vállalja ezt a szép feladatot, akár úgy is, hogy kizárólag az ő boraival töltjük fel gyermekünk borszéfét.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!