Szülői dilemma

2018.04.16. 10:19

Mivel tartósítják a bébiételeket?

Hozzáadott vitaminok is csak bizonyos termékekben vannak, mint a bébiitalok vagy a gabonás bébiételek.

Budapest, 2013. november 16. Édesanyák etetik gyermekeiket egy bébiételes standnál a Fókuszban: a család - Babamama Expo és Gyermekvilág élményhétvége elnevezésû rendezvényen a Papp László Budapest Sportarénában 2013. november 16-án. MTI Fotó: Kallos Bea

Fotó: Kallos Bea

Az anyukákban rengeteg kérdés vetődik fel a táplálással és a bébiételekkel kapcsolatban: Vajon kellő tápanyagot tartalmaznak? Mivel tartósítják őket? Mi a helyzet az előírásokkal? A HIPP Kft-vel, valamint az Import Trade Hungary Kft-vel, az OVKO bébiételek forgalmazójával készített interjúk alapján választ kaphatunk ezekre a kérdésekre – írja az Origo.

A bébiételek gyártására szigorú előírások vonatkoznak, például vizsgálják a felhasznált alapanyagok károsanyag-tartalmát, valamint az összetevők határértékét is. Elvileg minden olyan vitamin és ásványi anyag megtalálható bennük, ami a gyártás során felhasznált zöldségekben, gyümölcsökben és húsokban. Ez a hőkezelési eljárásnak köszönhető, amellyel a bébiételeket tartósítják;

az előírások alapján egyáltalán nem tartalmazhatnak tartósítószert.

Hozzáadott vitaminok is csak bizonyos termékekben vannak, mint a bébiitalok vagy a gabonás bébiételek, de ebben az esetben is figyelembe kell venniük az érvényes bébiétel-rendelet előírásait.

Szabályok vonatkoznak továbbá a mesterséges színezőanyagokra is, amelyeket szintén nem adhatnak hozzá a termékekhez.

De akkor miért hagynak foltot maguk után? A gyártók és forgalmazók szerint bizonyos alapanyagok, mint a paradicsom vagy a cékla, természetes módon tartalmaznak olyan színanyagot, amelyek megfogják a ruhát.

A babáknak minden íz újdonság

Az első 6 hónapban a babáknak az anyatej mellett minden íz újdonság, emiatt egyenízű a legtöbb bébiétel. Ezért kezdetben inkább kevés összetevőből álló ételeket adjon gyermekének, így fokozatosan tud hozzászokni az ízekhez. Sőt, azt is figyelembe kell venni, hogy a baba emésztőrendszere folyamatosan fejlődik.

Többféle bébiételfajtával és -kiszereléssel pedig azért találkozhatunk a boltok polcain, mert 4-6 hónapos korban a pépesített ételek fogyasztása ajánlott (anyatej mellett), 8 hónapos kortól az apró darabos, majd 11-12 hónapos kortól a darabos ételek javasoltak.

Sokan a bébiételek helyett inkább a házi kosztra szavaznak, ugyanakkor az anyukáknak is meg kell válogatniuk a hozzávalókat. A csecsemő szeretni fogja az ételek természetes ízét, ezért ne adjon hozzá sót, cukrot vagy egyéb fűszereket. Különösen ajánlott megbízható forrásból, például biopiacról, beszerezni a friss alapanyagokat.

Borítókép: Édesanyák etetik gyermekeiket egy bébiételes standnál a Fókuszban: a család – Babamama Expo és Gyermekvilág élményhétvége elnevezésű rendezvényen a Papp László Budapest Sportarénában 2013. november 16-án.

MTI Fotó: Kallos Bea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!