Érdemes szakember véleményét kérni

2019.04.06. 07:00

Mutatjuk, hogyan érdemes matracot választani

Bár csak egy kellék, mégis milyen fontos szerepet tölt be életünkben a matrac: megalapozza a nappali létet, hogy kipihenve, energikusan indítsuk a napunkat. Annak jártunk utána, milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy ágybetétnek, hogy optimális körülmények között pihenhessünk éjszakánként

Nemes Judit

Alvási szokásaink is hatással bírnak a matracválasztásra

Fotó: Shutterstock

Meglehetősen kevés figyelmet fordítunk a matracvásárlásra: leggyakrabban megelégszünk azzal, ha az üzletben kipróbálunk többfélét, majd pillanatnyi érzet alapján döntünk, és a pénztárcánk is kényszeríthet minket kompromisszumra. Érdemes e témában is szakembert megkérdezni. Sokszor ugyanis az általánosan javasolt, legmegfelelőbbnek minősített matrac bizonyos gerincbántalmak vagy például porallergia esetén nem javasolt.

Ha zöld utat kapunk orvosunktól – néhány szem előtt tartandó kritériummal –, belevethetjük magunkat az online világ által elénk tárt választékba, azaz, még mindig ne a vásárlás legyen a következő lépésünk. Több oldal foglalkozik a témával, érdemes felkeresni a lehető legtöbbet, hogy az alapismereteink meglegyenek. Először is érdemes annak utánanézni – ha az ortopéd vagy allergológus szakorvosunktól nem kaptunk erre vonatkozó pontos kikötést –, hogy milyen típusú matracok kínálatából válogathatunk.

Létezik hagyományos, bonellrugós kivitel: egymással összedrótozott hat-nyolc centiméter átmérőjű rugótestekből épül fel. Jellemző tulajdonsága, hogy ahol nyomás éri – ahova testünk legnehezebb része kerül – nagy felület hajol be ívesen. Manapság kevésbé korszerűnek tartják ezt a fajtáját a matracoknak, léteznek helyette ergonómiailag megfelelőbbek is.

Alvási szokásaink is hatással bírnak a matracválasztásra
Fotó: Shutterstock

A rugós matracok esetében létezik zsákrugós verzió is – ez az előbbi továbbgondolása. Itt a rugók nincsenek szorosan összefűzve, hanem kis tasakokban kaptak helyet, kisebb rugótestek.

A biomatrac természetes anyagokkal – a többi között kókuszrosttal – megtöltött fekvőfelülettel rendelkezik, nincs benne rugó. Ez már úgynevezett pontrugalmas tulajdonságú, ami azt jelenti, hogy ahol éri a felületet, ott, abban a pontban süllyed csak be a felszín, a többi részen egyenes marad. A habmatracoknak számos típusa létezik, köztük az úgynevezett emlékezőhabosak – ezek számítanak a legmodernebbnek.

Az anyag kiválasztása függ attól is, milyen alvási szokásaink vannak: kedvelt testhelyzetünk, izzadékonyságunk is befolyásoló tényező, ahogy a legalapvetőbb dolog: egyáltalán kemény vagy puha matracon tudunk-e jól aludni. Egészségügyi indok is lehet egyik-vagy másik típus mellett: nyaki- vagy hátproblémák, por- vagy atkaallergia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában