Stílus

2018.08.05. 15:30

Mutatjuk, mi a frizuradivat a fesztiválokon

Idén nyáron egyértelműen a laza fesztiválhangulat ad ihletet a fodrászoknak. Sokan kérik a szélfútta, kicsit kócos hatású hajkölteményeket, amelyekben sokszor előfordulnak a pasztellszínek, de akár a türkizkék és a pink is.

Lakosi Gabriella

A lehetőségek pedig szinte határtalanok, nincs olyan elképzelés, amely ne valósulhatna meg értő kezek között. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy kihez fordulunk segítségért, vagy hogy milyen hajápolókat választunk. A kevesebb néha több, például a zsíros fejbőrt könnyen „túl lehet ápolni”. Oláhné Horváth Erzsébettel beszélgettünk a frizuratrendekről és a nyári hajápolásról.

– A lényeg, hogy a frizura színes legyen és kifejezze viselője egyéniségét – tudtuk meg. – Most a lazaság és a vadság jelenik meg a hajszínekben. A színes tincsek a smink új megfelelői – fogalmazott a szakember. Sokan választják a különböző színezőket, ezekkel ugyanis gyakran lehet váltogatni a stílust. Kék, zöld, pasztell, hullámos, egyenes, idén szinte minden trendben van. A fodrász szerint viszont fontos, hogy ezeket az alkalmakat konzultáció előzze meg. Ő úgy látja, szerencsére a legtöbben már nem egyenfrizurára vágynak, és a legtöbb hozzá érkezőnek fontosabb az, hogy jól álljon a végeredmény, mintsem hogy vakon kövesse az éppen aktuális divatot. Színészek fényképeivel is egyre kevesebben érkeznek.

A fodrász szerint érdemes egyeztetni még munka előtt, sok hasznos tanácsot kaphat a vendég, ha meghallgatja egy hozzáértő véleményét is. Ők ugyanis gyakran vesznek részt tanfolyamokon, megtanulják, hogy milyen bőrszínhez milyen hajszín illik, fel tudják ismerni, hogy ki az, aki jól érezné magát mondjuk egy feltűnőbb hajkoronával és ki az, aki visszafogottabban sokkal magabiztosabb. Ezért náluk minden vendéggel beszélgetnek és közösen döntenek az új frizuráról. Hangsúlyozta, szakmájukban a kommunikáció legalább olyan fontos, mint a jó technika.

A frufru is újra hódít, akinek jól áll ez a hajvágás, az akár a különböző színekkel vagy az asszimmetriával is játszhat, egész különleges hatást lehet ezekkel elérni. Még mindig sokan kérik az úgynevezett ombre festést, itt a haj töve és a vége között változik meg a szín, egy szinte észrevehetetlen átmenetben. Ennek is sok verziója van, az egész visszafogott sötétszőke tövekből a világos szőkébe váltó hajszálaktól, akár a nagyon kontrasztos szőke és erős pink átmenetig. Ebben is jól mutat a szélfútta, tengerparti hatás. Legtöbben pedig félhosszúra vágatják a hajukat, vagy pixi vágást kérnek.

Megtudtuk, nyáron a haj­ápolás komolyabb odafigyelést igényel, mint az év bármelyik más szakában. Ilyenkor erősebb az UV-sugárzás, ezenkívül a klóros vagy a sós víz is károsíthatja a fejbőrt, sőt az izzadságtól kicsapódó só is kisebesítheti azt. A haj is ugyanúgy sérülhet a naptól, mint a bőr, ezért fontos, hogy ilyenkor gyakrabban mossunk hajat és használjunk hajpakolást. A legérzékenyebb haj a szőke, ezt még télen sem ajánlott vasalni vagy erős hővel szárítani, és fontos, hogy ehhez jó minőségű hővédőt használjunk.

– A mindennapi hajmosás pedig egyáltalán nem káros – mondta Oláhné Horváth Erzsébet. – Ehhez csak arra van szükség, hogy a megfelelő sampont használjuk. Ha pedig jó a termék, akkor akár az év többi szakában is lehet a napi rutin része a hajmosás is.

Napjainkban már kaphatók olyan készítmények, amelyek tényleg semmilyen negatív hatással nem bírnak, nem szárítják a hajat. Fontos, hogy a termékek kiválasztásához kérjük ki egy szakember segítségét. Ezzel elkerülhető a kiszáradás és az is, hogy esetleg túlápoljuk a hajat, ami ettől elnehezülhet.

– Sokan nem is megfelelően ápolják a hajukat. A legtöbben nem mossák meg kétszer samponnal, pedig az első mosás csak a felszíni koszt hozza le, a második körben lesz igazán tiszta a fejbőr – mondta a fodrász. Vannak például, akik úgy gondolják, hogy ha festett a hajuk, akkor automatikusan színezett hajra való ápolókat választanak, pedig ez például könnyen zsírosodó fejbőr esetén egyáltalán nem ajánlott.

Biztosra tehát akkor megyünk, ha keresünk egy olyan fodrászt, akiben megbízunk és a számunkra megfelelő szolgáltatásokat tudja nyújtani. Ő pedig nemcsak a frizura hosszában vagy színében tud majd segítséget nyújtani, de olyan termékeket is javasol majd, amelyek számunka megfelelő hatóanyagokat tartalmaznak, így garantáltan egészséges lesz a hajunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!