ugrálás

2019.05.30. 13:27

Nem árt vigyázni a trambulinnal

Sok baleset történhet, ha helytelenül használják.

Forrás: Shutterstock

A trambulinok meghódították a családi és társasházak kertjeit, valamint a szabadidőparkokat. A gyerekek és a felnőttek is imádják, mert felszabadító érzés ide-oda ugrálni – írja a Csupasport.

A „pattogás” azonban nem veszélytelen műfaj

– figyelmeztetett írásában a Der Standard című lap –, grazi baleseti sebészek rámutattak, hogy Ausztriában évente majd’ 10 ezer gyerek kerül kórházba egyenesen a trambulinról. Holott, mint mondták, a balesetek jelentős része megelőzhető lenne.

Stájerországban évente 1200 gyermek szenved balesetet ugróasztalon, közülük négyszázat – akik még nem töltötték be a tizennégyet – a grazi egyetemi klinikán látnak el.

Az intézmény vezetője, Holger Till szerint a trambulinőrület 2005-ös fellángolása óta a sérülést szenvedő kicsik száma fokozatosan emelkedik. 2006-ban még „csupán” 76 sérültet kellett ellátniuk. Azóta azonban rengeteg bel- és kültéri trambulinpark nyílt Ausztriában is.

„Természetesen nem mindegyik sérülés súlyos – hangsúlyozta Holger Till –, de bizony gyakran előfordul, hogy csontok zúzódnak vagy törnek.”

A grazi orvosok a legkülönbözőbb „ugróasztalos” sérülésekkel találkoztak már:

ficamok

ín- és szalagszakadás

gerincsérülés

agyrázkódás

vesesérülés

Egy osztrák tanulmány készítői összesen 275 olyan szülőt kérdeztek meg, akiknek gyermeke ugrándozás közben sérült meg. 15 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy csemetéjük maradandó egészségkárosodást szenvedett.

„Nem akarjuk senki kedvét elvenni a trambulintól. Sőt a sérülések ellenére is mindenkit arra ösztönzünk, hogy használják az ugróasztalt, mert segítségével fejleszthetjük a koordinációt, a mozgékonyságot, valamint a gyorsaságot is. Csak közben be kell tartani a szabályokat.”

Fontos, hogy – a szokással ellentétben – egyszerre csak egy gyerek ugráljon a trambulinon, így elejét vehetjük az ütközéseknek. Ráadásul három év alattiaknak nem is ajánlják a szórakozásnak ezt a változatát.

„Sokszor rosszul leszek, amikor látom, hogyan állítanak fel egy ugróasztalt – mondta Dieter Hayn, a stájerországi tornaegyesület tagja, trambulinoktató. – Sokszor minden biztonsági elem – háló és kipárnázás is – hiányzik. Mindenesetre azt javaslom azoknak a gyerekeknek, akik szeretnének a sportággal jobban megismerkedni, hogy előbb tanulják meg, hogyan kell például landolni.”

Grazban kiváló alkalom nyílik a tanulásra: a helyi Trampolin-und-Free-Style-Club oktatói húszórás kurzus során tanítják meg a kicsiknek, hogyan előzhetik meg ugrándozás közben a sérüléseket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!