nem jövedelmező

2018.07.29. 16:40

Nem vadásznak többé csukabálnára az izlandi halászok

Júniusban csupán hat csukabálnát ejtettek el, júliusban – a vadászati szezon csúcsán – egyet sem.

Végleg befejezik Izlandon a csukabálna vadászatát, mivel az nem jövedelmező és helyi halászati vállatok bezárását eredményezte – közölte az IFAW nemzetközi állatjóléti alap.

Júniusban csupán hat csukabálnát ejtettek el, júliusban – a vadászati szezon csúcsán – egyet sem. Az izlandi halászok engedélyezett kvótája 262 példány.

A bálnavadászat 2003-as felújítása óta idén ölték le a legkevesebb csukabálnát, tavaly 17, előző évben 46 állatot ejtettek el.

Gunnar Jonsson, az IP-Utgerd bálnavadász cég vezetője az AFP francia hírügynökségnek megerősítette az IWAF közleményét.

„A korábbinál jóval messzebbre kell eltávolodnunk a partoktól, ezért újabb emberekre lenne szükségünk, de az növeli költségeinket” – magyarázta.

Európában Izland és Norvégia az az ország, amely nem tartja magát az 1986-os nemzetközi bálnavadászati moratóriumhoz, és engedélyezi a csukabálnán kívül a barázdásbálna vadászatát is. A gyakorlatot rendszeresen bírálja az Európai Unió és az Egyesült Államok, utóbbi 2014-ben kereskedelmi szankciókkal is megfenyegette az atlanti-óceáni országot.

A csukabálna a legkisebb a hét nagy bálnafaj közül, legfeljebb 11 méteresre és nyolc tonnásra nő meg. Japán szintén folytat bálnavadászatot, de kihasználja a moratórium egyik kiskapuját, amely lehetővé teszi a bálnavadászatot tudományos célból.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!