őszi ízvarázs és életünk karamellája

2018.09.11. 15:00

Nyárbúcsúztató fagyiteszt a szomszédban – Őrségi különlegesség

Olyan kellemes idővel lepett meg minket a hétvége, hogy kedvet kaptunk egy nyárvégi fagyitesztre.

Rózsa-Gulyás Regina Olimpia

Somogy megyéből jár ide Kozma Julianna és családja

Fotó: Rózsa-Gulyás Regina Olimpia

A szomszédos Zala megyébe kirándultunk, s őrségi ízzel is találkoztunk. Próbáltunk nem hagyományos ízeket kóstolni. Nem volt nehéz, ugyanis szezonális, valamint szokványosnak nem mondható variációkkal is találkozhatunk a híres kanizsai fagyizóban. A kiskanizsai városrész ugyan kiesik a centrumbéli körforgásból, ám érdemes ide látogatni. Nyugodt, szinte falusias környezetben válogathatunk jobbnál jobb nyalánkságok között. Kozma Julianna párjával és unokájával a szomszédos Somogy megyéből látogatott ide. Sokan kedvelik ezt a helyet. Hiába lakunk 40 kilométerre, tudjuk, hova kell jönni. Én általában eszem a mandulás fügéből, de ma paleolit feketeribizlit próbáltam ki, nemrég cukorbeteg lettem, de ezt én is ehetem.

Somogy megyéből jár ide Kozma Julianna és családja
Fotó: Rózsa-Gulyás Regina Olimpia

Mi ötféle fagyit vettünk magunkhoz. Sóskaramella, a hölgy által ajánlott mandulás füge, fahéjas szilva, paleo feketeribizli, valamint tökmag. Amiről már hallottunk és őszi időben főként szívesen kóstolnánk, az nem más, mint a sütőtök.

Sóskaramella

Mennyei manna. Rég nem ettünk ilyen finomat. Ketten teszteltünk, s arra jutottunk, hogy ez bizony életünk legfinomabb karamellás fagyija. Próbáltuk mi már a méltán híres olasz hűsítőket, sőt albán és horvát remekeket is, mégsem érte el egyik sem ezt a szintet. Krémes, kicsit azt a hatást kelti, mintha a ragacsos-nyúlós csodás ennénk, csak ez hideg. Kellemesen ellenpontozza sóssága az édességét. Nem túl kesernyés, inkább harmonikus.

10/10

9/10

Úton haza ettük a finom karamellát, ha még ott lettünk volna, biztosan veszünk még egy gombóccal
Fotó: Rózsa-Gulyás Regina Olimpia

Mandulás füge

Sajnos ez az íz annyira nem lett a kedvencünk. Egy általános édeskés krém volt, mely csak nyomokban tartalmazott füge ízt. Plusz pont azonban a mandula rész. Szép mandulatszeletek voltak benn nagy mennyiségben. Remekül passzoltak az alapízhez. Min változtatnánk? Mindketten a fügelekvárt hiányoltunk belőle – s mivel elég édes az alap, akár cukormentes verzió is lehetne.

4/10

7/10

Fahéjas szilva

Az ősz fagyiba zárva. Ha valaki azt mondja nekünk a hétvége előtt, hogy igazi őszélményt nyújt egy hideg nyalat, nagyon meglepődtünk volna, ám így lett. Éreztük, láttuk is a szilva héját és húsát. Nagyon finom, nem túl édes krém megfelelő mennyiségű fahéjjal.

10/10

8/10

Paleo feketeribizli

Kíváncsiak voltunk, hogy a paleolit étkezés szabályait betartva mennyire készülhet finom fagyi. Jelentjük, sikeres expedíciót hajtott végre a kanizsai fagyizó. Remek, gyümölcsös frissítő. Lehetne azonban nagyobb választék ebből a típusból. A savasság kiegyenlítésére mi egy kis édesítést csempésznénk bele- akár banánnal is.

8/10

9/10

Tökmag

Ha már az Őrséget sajátunknak is érezzük, egyértelmű volt, hogy ezt meg kell kóstolni. Aki szerette az Őrség zöld aranya ország tortáját, annak ez is kötelező. Nagyon hasonló az íz. Remekül párosul a ropogós textúra (tökmag) a krémes fagylalttal. Egy lehelletnyivel több tökmagolajat is elbírt volna azonban.

8/10

6/10

+1 a kiszolgálás

Arról is fontos beszélni, hogy a fagyiélmény valóban élmény-e. A kellemes környezetben segítőkész személyzet fogadott bennünket. Szívesen válaszoltak kérdéseinkre – miből készült, melyik a finomabb?- sőt, felesben is kérhettünk egy-egy fajtából. Összességében őszi nyalánkságaink 8.5/10 eredményt értek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában