a gonoszság napja?

2018.04.13. 16:35

Péntek 13 és boszorkányperek Vas megyében

Péntek 13 körül gyakorta vannak viták az emberek között arról, hogy szerencsés vagy szerencsétlen dátum.

Gulyás Regina Olimpia

Fotó: Pixabay

Idén Áprilisban és Júliusban is örülhetünk vagy tarthatunk ettől a naptól. Vannak, akik lottóznak ekkor, viszont általában többen tartják szerencsétlen napnak. A dátumtól való félelemnek keresztény gyökerei vannak. Az utolsó vacsorán tizenhárman vettek részt, Jézust pedig pénteken feszítették meg. A hét ezen napján tartották a kivégzéseket is. Talán éppen ezért tartják 13-át a gonosz napjának.

Tudta?

- A hotelekben gyakran hagyják el 13-at a számozásban, így 12 után 14-es szoba következik. Ez Bük egyik szállodájában is így van például.

- Magas épületekben az emelet számozásában is kihagyják a tizenhármat.

- Triszkaidekafóbiának hívják a 13-as számtól való félelmet

- Az Apolló 13-nak a 13 óra 13 perces fellövési kísérlete meghiúsult

Péntek 13 és a boszorkányok

A boszorkánytörténetek szerint elátkozott nap péntek 13. „Történt egyszer, hogy 13 boszorkány egy hajnalon, pont, péntek 13-án összegyűlt és energiájukat a sötét elemekhez irányították, és megátkozták ezt a napot! Innentől keletkezett, hogy péntek 13-án olyan dolgok történnek az emberek életében, ami szerencsétlen, megmagyarázhatatlanok, és a negatív erőket képviselik! Volt még egy titkos kérésük a boszorkányoknak, hogy csak azoknál működjön péntek 13-i rossz ómen, balszerencse, akik hisznek benne!- mesélte el egy jósnő a veol.hu-nak.

Vas megyében a Magyar Boszorkányszövetség oldala alapján 31 „bejegyzett”, regisztrált boszorkány él. Forrás : a Boszorkányszövetség oldala.

Boszorkányperektől volt hangos Európa a 16. században. Ezeknek egyikét dolgozza fel Arthur Miller nagysikerű alkotása a Salemi boszorkányok. Nemsokára a Weöres Sándor Színházban is megtekinthetjük.

Talán kevesen tudják, de az 1500-as, 1600-as és 1700-as években Vas megyében is több boszorkányper volt. Kőszegen több is volt, a leghíresebb talán az 1552-es, Forintos Mátyás pere. Tündérhiedelmek és az ördöggel való cimborálás is megjelenik ezekben. ( A boszorkányság mozgatórugói c. tanulmány alapján). A vádak először rontásokról, gyógyító mágiáról szóltak a szombathelyi boszorkányok esetében, ám később itt is az ördöggel való cimborálás, Istentagadás, paráznaság lesz a vád alapja. A perekben többször visszatérnek olyan vallomások, melyek arról számolnak be, hogy bajt küldtek a gyanúsított asszonyok olyanok fejére, akik korábban megtagadták tőlük a segítséget. A boszorkányasszonyok vallatása kínzással történt, ezek után ismerték el elkövetett bűneiket.

A Vas megyei levéltári füzetek 6. részében olvashatunk arról, hogy érdekes lokalizációs pont figyelhető meg a kőszegi boszorkányokról szóló történetekben. Ezeknél központi hely a szőlőhegy. Itt találkoztak, tartották szeánszaikat a vélt boszorkányok.

Események péntek 13-án:

- 1307. október : kivégeztetik a Templomos Lovagokat

- 1868. november: Gioachino Rossini ekkor halt meg

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!