visszafordíthatatlan?

2018.12.02. 11:00

Radikálisan csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását

A globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokban való korlátozása érdekében 2030-ra 55 százalékkal csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét a 2017-es szinthez képest – derült ki az ENSZ által kedden Párizsban bemutatott jelentésből.

A 9. alkalommal kiadott tanulmány arra sürgeti az egyes országokat, hogy tegyenek hatékonyabb intézkedéseket az emisszió csökkentése érdekében kitűzött nemzeti célok eléréséhez.

Háromévnyi stabilitás után 2017-ben rekordmértékben növekedett az üvegházhatású gázok kibocsátásának globális mértéke,

és semmi nem utal a folyamat változására. Az elmúlt évben 53,5 gigatonnányi szén-dioxid-kibocsátást mértek, ami 0,7 gigatonnányival több, mint a 2016-os adat – olvasható a jelentésben.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja, az UNEP szerint a párizsi egyezményben foglalt kötelezettségek hatására 2030-ra csak hatmilliárd tonnával csökkenne a kibocsátás mértéke, ami azt jelenti, hogy 2100-ra valójában 3 Celsius-fokkal növekedne a hőmérséklet, ezt követően pedig tovább folytatódna a melegedés.

Az üvegházhatású gázok emisszióját ezért 2030-ra a 2017-es szinthez képest 25 százalékkal kell csökkenteni ahhoz, hogy a globális felmelegedés 2 Celsius-fokban korlátozódjon. A 1,5 Celsius-fokos, jóval ambiciózusabb cél eléréséhez 55 százalékos csökkentésre van szükség.

A szakértők szerint a 1,5 Celsius-fokos korlátozással kerülhetők csak el a hosszú távú és visszafordíthatatlan változások. A nemzeteknek meg kell háromszorozniuk vagy ötszörözniük erőfeszítéseiket, hogy elérjék a nemzetközileg meghatározott célokat: a 2, vagy 1,5 Celsius-fokos korlátozást – áll a jelentésben.

A szakértők elemezték az egyes országok által kitűzött célok hatását, és azt, hogy ezek elegendők-e ahhoz, hogy 2 Celsius-fok alatt maradjon a globális hőmérséklet emelkedésének mértéke. Az elemzések szerint 2030-ra a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége 13-15 milliárd tonnával lehet több, mint amennyi még megengedett ahhoz, hogy ebben az évszázadban a kitűzött szint alatt maradjon a globális felmelegedés mértéke.

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének (WMO) nemrég bemutatott friss kutatása szerint 2017-ben a felmelegedést okozó gázok légköri koncentrációja is rekordot döntött: a szén-dioxid koncentrációja elérte a 405 ppm-et (milliomod térfogatrész), ami 3-5 millió éve nem fordult elő.

A jelentést a vasárnap Lengyelországban kezdődő ENSZ-klímakonferencia alkalmából mutatták be. A december 14-ig tartó tanácskozás célja, hogy a 2015-ös párizsi klímaegyezmény céljainak eléréséhez szükséges „szabálykönyvet” megalkossák.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / nmedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!