Házi feladat

2019.01.23. 11:02

Rövidlátóvá teszi a gyerekeket a napfényszegény életmód

Egy 2016-os jelentés szerint a brit gyermekek 12 százaléka (!) az előző évben egyáltalán nem volt parkban vagy a természetben.

Nagy vitát váltott ki Nagy-Britanniában egy Twitter-bejegyzés, amiben Gary Lineker futball-legenda, egyben a közszolgálati BBC egyik arca azt írta, hogy a házi feladat szerinte időpocsékolás, csak a stresszt viszi haza az iskolából és feszültséget kelt a szülő-gyermek kapcsolatban is – számol be róla a csalad.hu cikke.

A cikk felidézi: jóval nagyobb a tét a házi feladatnál, a gyermekek ugyanis olyan sok időt töltenek már a négy fal között, ami hosszú távon már károsítja az egészségüket. Miközben az is igaz, hogy felnőttként is olyan sok időt töltünk bent, mint soha az emberiség történetében.

Mint írják, ha végignézzük egy gyermek napját, reggeltől kora délutánig iskolában van, utána jó eséllyel következik valamilyen különóra, aztán ott van még a házi feladat, utána pedig leül a számítógép vagy valamilyen játékkonzol elé. Ezt tudományos kutatás is igazolja:

az Egyesült Királyságban készült felmérés szerint a gyermekek háromnegyede kevesebb időt tölt a szabadban, mint az elítéltek.

Még elkeserítőbb adat az, hogy egy 2016-os jelentés szerint a brit gyermekek 12 százaléka (!) az előző évben egyáltalán nem volt parkban vagy a természetben.

Pedig a szabadban aktívan eltöltött idő létfontosságú lenne a gyermekek számára, hiszen segíti a szem, a csontozat és az immunrendszer fejlődését, valamint egyre több bizonyíték mutat arra, hogy megelőzi a különböző allergiák kialakulását – sorolja a cikk.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy különösen fontos a szabadtéri aktivitás a gyermek szemének fejlődésekor, hiszen az újszülöttek távollátóként születnek, a szemük a testükkel együtt nő és akkor áll meg, amikor eléri az optimális formáját.

A fejlődéshez viszont megfelelő természetes fényviszonyok kellenek, ami csak szabadtéren elérhető.

A szemünk könnyen átver bennünket, elhitetve velünk, hogy a négy fal között is megfelelőek a fényviszonyok, ám még egy jól megvilágított szoba sem képes felvenni a versenyt a szabadtérrel.

Megfelelő fényviszonyok híján viszont a gyermek szeme sem fejlődik rendesen. Erről szólnak az alábbi megdöbbentő adatok: jellemzően rengeteg időt zárt helyen töltő szingapúriak 85 százaléka rövidlátó. A dél-koreai Szöulban élő 19 éves férfiak 96,5 százaléka szintén – fejti ki az írás.

Az Egyesült Királyságban a rövidlátók aránya több mint duplájára nőtt az elmúlt 50 évben, és

az előrejelzések szerint ha nem változtatunk az életmódunkon, akkor a világ lakosságának fele rövidlátó lesz 2050-re.

A napfény, így a D-vitamin (amit a leghatékonyabban a napsugárzáson keresztül kap meg a szervezetünk) hiányát összefüggésbe hozták már különböző (például étel-) allergiákkal, az asztmával és az 1-es típusú diabétesszel is.

Összességében tehát a modern városi élet egyfelől rengeteg kényelmet biztosít, másfelől sok szempontból össze is zavarja az emberi szervezetet.

Érdemes tehát kis lépésekben minél hamarabb változtatni a saját és gyermekünk életmódján, több időt tölteni a szabadban, az sem baj, ha borús az ég vagy nincs kellemes meleg. Bátorítsuk a rendszeres testmozgást, a szabadtéri játékot, mert ez létfontosságú lehet gyermekeink egészséges jövője szempontjából.

Borítókép: illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!