Mesterségem címere

2018.11.22. 22:43

Rugalmas családpolitikával az egyszülős családok is elérhetők

Magyarországon ma 300 ezer család él egyetlen szülővel, s ezek a családok félmilliónál több gyermeket nevelnek.

Forrás: Shutterstock

A kormány olyan komplex, rugalmas és fenntartható családpolitika kialakítására törekszik, amely a különböző élethelyzetben lévő családoknak, valamint az egyszülősöknek is megfelelő segítséget tud adni – erről az Emmi család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára beszélt egy, a témában rendezett csütörtöki budapesti műhelykonferencián.

Beneda Attila fontosnak mondta, hogy a családoknak szóló intézkedések stabilak és kiszámíthatóak legyenek, és hogy minél szélesebb körben biztosítani tudják a támogatásokat.

A helyettes államtitkár a „Mesterségem címere: egyedülálló szülő” címmel meghirdetett, a Egyszülős Központ és a Fényes Elek Társadalomstatisztikai Egyesület által szervezett beszélgetésen arra hívta fel a figyelmet,

ahhoz, hogy a különböző élethelyzetben lévőknek, illetve családtípusokban élőknek is meg tudják adni a nekik szóló segítséget, a kormányzatnak hiteles partnerekre van szüksége az önkormányzati és a civil szférában.

Hozzátette: az Egyszülős Központban megtalálták a hiteles civil szereplőt, hiszen egyre nagyobb a gyermeküket egyedül nevelőknek létrehozott józsefvárosi intézmény társadalmi ismertsége.

A helyettes államtitkár az egyszülősöket érintő kormányzati intézkedések között említette az emelt összegű családi pótlékot, a családi adókedvezményt, az ingyenes bölcsődei gondozást, az előnyt a bölcsődei felvételnél, az ingyenes óvodai, általános iskolai étkezést, valamint a 2015 óta számukra is elérhető családi otthonteremtési kedvezményt, a csok-ot.

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, Magyarországon ma 300 ezer család él egyetlen szülővel, ezek a családok félmilliónál több gyermeket nevelnek, ugyanakkor, például a nagyszülőkkel együtt, az érintettek száma milliós lehet.

A központ tájékoztatója szerint a családok nagyobb része válás után marad egyetlen szülővel, de magas a fiatalon özvegyen maradottak aránya is. Minden tizedik gyerek apa nélkül születik, és nem ritka az sem, amikor egy szülő egyedül fogad örökbe.

A támogató központot és közösségi teret egyedül nevelő szülőknek és egyszülős családban nevelkedő gyerekeknek, mozaikcsaládoknak, külön élő szülőknek és civil szervezeteknek hozták létre.

Az intézmény hét munkatárssal, 60 önkéntessel, mindenki előtt nyitott presszóval, a programok alatt gyermekfelügyelettel, ingyenes szolgáltatásokkal várja látogatóit, vendégeit. A központhoz havonta 160-190 új család fordul a már meglévő közösségen felül – írták.

Az ország első egyszülős központja májusban nyílt meg. Az állami segítséggel létrehozott civil intézményben a kávézó és a játszóház mellett segítő szakemberek várják az egyedülálló szülőket, akik akár mobilirodaként is használhatják a közösségi teret.

Az Üllői út 30. alatt kialakított Egyszülős Központot az Emmi 500 millió forinttal támogatta. A Schannen Ernő által 1893-ban tervezett épületben működött az 1900-as évek fordulóján a Medikus kávéház, az egyetemisták és művészek kedvelt találkozóhelye, és a házban lakott egykor Kosztolányi Dezső író-költő, Herman Ottó természetkutató és Huszka Jenő zeneszerző is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!