Vigyázzunk!

2018.12.17. 09:15

Súlyos balesetet okozhatnak az autónkról lerepülő jégdarabok

Sokan nem takarítják le a kocsijukat havazás után, és a hó, ha összefagy, egy tömbben zuhanhat le a jármű tetejéről. Ha baleset történik, annak az autósnak kell a károkat kifizetnie, aki nem söpörte le az autóját.

Forrás: Shutterstock

Mindennapos téli látvány az utakon, hogy a kocsik tetejét hó fedi, pedig ez roppant veszélyes, ugyanis az odafagyott hótömb bármikor elindulhat hátrafelé – figyelmezteti az autósokat a Tv2 Tények című műsorának összeállítása.

- Még a gyakorlott sofőrből is olyan reakciót válthat ki az előtte haladó autóról hirtelen lezúduló hatalmas hómennyiség, amellyel könnyen balesetet okozhat. Ezért aki nem takarítja le rendesen a havat az autójáról, az veszélyezteti a közlekedést – hangsúlyozta Csörgő László, a Drivingcamp vezető trénere. A KRESZ szerint ilyen autóval vagy kamionnal el sem lehet indulni, mert balesetveszélyes.

Hatalmas lyukat hasított egy kamionról lezuhanó óriási jégtömb egy autó szélvédőjén még márciusban Ózd környékén. A kocsit vezető férfinek szerencséje volt, hogy a jég középen találta el a szélvédőt, bár még így is megsérült.

A gépjárműről lehulló jég, hó – vagy éppen rakomány – miatt bekövetkező károkért a jármű üzemben tartóját, a jármű vezetőjét terheli felelősség

- hívta fel a figyelmet Vágány Tamás, a D. A. S. Jogszervíz kamarai jogtanácsosa, aki hozzátette: ebből adódóan az autó kötelező felelősségbiztosítója is köteles helytállni egy ilyen káreseményért.

Németországban 25 euróra büntetik azt, aki nem takarítja le megfelelően a járművét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!