Hagyományőrzés

2018.06.04. 07:36

Tájházak és népi együttesek mutatkoznak be a Skanzenben

Népzene, színes népviseletek és ötszáz táncos tölti meg élettel a szentendrei Skanzent június 9-én, szombaton a Hagyományaink vendégségben címmel meghirdetett rendezvényen, amelyen tájházak és népi együttesek mutatkoznak be.

Szentendre, 2017. április 16. A mosonmagyaróvári hagyományõrzõ Lajta Néptáncegyüttes tagjai körjátékot játszanak a szentendrei Skanzen húsvéti rendezvényén 2017. április 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az eseményen a magyarországi tájházak és hagyományőrző népi együttesek többek között kóstolóval, tánc- és viseletbemutatóval, helyi termékekkel mutatkoznak be. A látogatók a vidéken megőrzött, generációkat összekötő néprajzi örökség mellett a tájházakban újra megélt hagyományokkal ismerkedhetnek meg – olvasható a Szabadtéri Néprajzi Múzeum közleményében.

A színpadon a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség hagyományéltető együtteseinek előadásában láthatnak az érdeklődők szőlőpásztorkodást, újasszonyavatást, aratási szokásokat – táncban elbeszélve.

A Skanzen portáin nemcsak viseleteket, hajfonásokat csodálhatnak meg és próbálhatnak ki a látogatók, de ügyességi játékok mellett bepillanthatnak kézműves mesterségek kulisszatitkaiba is. A kékfestő mesterséget a szegedi Napsugaras Tájház, a népi fazekasságot a Hajdúszoboszlói Fazekasház, a bútorfestést a Hartai Tájház hozza el a Skanzenbe.

A gasztronómiai hagyomány sem maradhat ki a látnivalók közül. Szlovák húsoskáposztát főznek a Kiskőrösről érkező vendégek, és a meghívott tájházak a rendezvény mottójához – Nem esik messze az alma a fájától – kapcsolódva almás süteményekkel, almalekvárral, almás tormával kedveskednek a látogatóknak.

A program a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága (MTKI) és a Csoóri Sándor Alapprogram által támogatott Muharay Elemér Népművészeti Szövetség közös rendezvénye.

Borítóképünkön a mosonmagyaróvári hagyományőrző Lajta Néptáncegyüttes tagjai körjátékot játszanak a szentendrei Skanzenben.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!