a szakértő tanácsai

2020.04.18. 18:48

Tartós bútort a kertbe is!

Amennyiben ezt a cikket az otthoni kerti padon olvasgatja, hajoljon le és nézzen be a pad alá! Ha a kötéseknél festetlen ízeket lát, akkor az ön kültéri bútora nem alapos munkával készült.

Forrás: Shutterstock

Nyáron szeretünk a kerti asztal körül csemegézni, beszélgetni. Az ingatlanbazar.hu ingatlanportál által megkérdezett Jámbor Zoltán, a Jámbor Művek Kft. ügyvezetője azt tanácsolja, mielőtt nekirugaszkodunk a feladatnak, vegyük elő az ecsetet!

Karbantartás nélkül soha!

A szezon előtti felületkezelés a titka a kerti fabútorok hosszú élettartamának. A fafelületet évente nagyon puha csiszolópapírral dörzsöljük meg, kültéri fedőlazúrral kenjük le és a csavarkötéseket is ellenőrizzük! A környezeti hatások – főleg a víz és az UV-sugárzás – erősen hatnak a fára, ezért sötét színű, pigmentált fedőfestést alkalmazzunk!

A napsugarak nem egyenletesen érik a bútort: a napos és az árnyékos oldal hőmérséklete között akár 30-40 Celsius fok eltérés is lehet. Ettől a fa pólusai kinyílnak, repedezetté válnak. Télen se hagyjuk kint a fabútorokat, mert a csapadék könnyen belefagy a hézagokba. Bár olajozással, lazúrozással a kis repedések könnyen eltüntethetők, mégsem érdemes kitenni a fabútort az időjárási viszonyoknak.

Csak a keményet!

Ha éppen kerti bútor vásárlás előtt állunk, ne a gyenge minőség mellett döntsünk: az olcsó faanyag és lazúr nem sokáig szolgálja ki a családot. Gyanús, ha a kötéseknél nincs megfelelően lekezelve a fa: ez elárulja, hogy a bútor felületkezelése összerakás után történt. Így kevésbé lesz tartós a bútor, főleg, ha a csavarok is rozsdásodni kezdenek.

Nem mindegy, milyen bútor van a kertünkben
Fotó: Shutterstock

Minél keményebb a fa, annál tartósabb és kevesebb törődést is igényel. Ilyen a nagy sűrűségű akác. A rönkfa is tömör, de ezt talpon száradás után dolgozzák fel, így a külső, melegebb része könnyen megnyílik, berepedezik. Ez az apró esztétikai hiba a szerkezet statikáját nem befolyásolja és tömítőanyaggal könnyen orvosolható.

A játszótér nem barkácsolható

Ügyeskezű apukák is belevághatnak a kerti fabútorkészítésbe, de tanácsot mindenképpen kérjenek előtte egy szakembertől, ugyanis nem megfelelő szerszámmal, kötőelemekkel és csavarokkal nagyon kockázatos vállalkozás – csakúgy, mint egyedül összeütni a gyereknek szánt játszóteret. Itt a biztonság életbevágóan fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!