esélyt kaptak

2021.01.25. 12:16

Tavaly 320 szervátültetést végeztek Magyarországon

Halott és élő szervdonorokból összesen 359 szervet vettek ki a múlt évben.

20201003 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló A szervátültetés napja alkalmából fáklyás vonulást rendeztek.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Fotó: Kiss Annamarie

Tavaly 320 szervátültetést végeztek Magyarországon, a betegek várakozási ideje a máj- és a szívátültetés esetén a legrövidebb, mindkét szervnél, illetve tüdőátültetés esetén átlagosan hét hónap – derül ki az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Transzplantációs Igazgatósága hétfői közleményéből.

Vese és a hasnyálmirigy kombinált átültetésénél a várakozási idő 3 év 4 hónap, valamint a vesetranszplantációnál csaknem 3,5 év. A transzplantációs várólistán tavaly összesen 1893 beteg fordult meg, 461 új beteg került fel várólistára,

az év végén 1361 beteg várakozott valamilyen életmentő szervátültetésre.

A közlés szerint a 320 szervátültetésből 202 veseátültetés volt, ebből a műtétből a legtöbbet, 116-ot a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikán végezték: 92 esetben elhunyt donorból és további 24-ben élődonorból származó vesével.

A Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 28 elhunyt donoros és hat élődonoros vesetranszplantációt végeztek, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszékén 27, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán pedig 25 vesetranszplantáció történt tavaly.

Szívátültetést 45 alkalommal hajtottak végre tavaly a két hazai szívtranszplantációs központban:

39 műtétet a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikán, hatot pedig a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben végeztek.

Az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkas-sebészeti Klinikán 17 tüdőátültetést végeztek, míg hat esetben történt kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés a Semmelweis Egyetemen.

Májtranszplantációra ötven esetben került sor tavaly.

A tájékoztatás szerint 2020-ban az OVSZ 158 donorjelentést fogadott 43 kórházból, végül 111 donáció valósult meg elhunyt szervdonorból. Agyhalottból 329 szervet, élődonorból pedig 30 szervet távolítottak el transzplantációs céllal.

Kiemelték, a koronavírus-járvány miatt világszerte, így Magyarországon is csökkent a szervdonációk és átültetések száma 2020-ban a megelőző évhez képest, azonban elmondható, hogy a szervadományozási programok folyamatosak az egész országban, és

minden hazai szervátültetési program a szigorú járványügyi szabályok betartása mellett működik.

Borítókép: mécsgyújtás Debrecenben a szervátültetés napja alkalmából / illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!