Járvány

2020.10.09. 10:29

Tízezer résztvevőt várnak a fővárosi futásra

A megszokott időpontban, szombaton és vasárnap rendezi meg a Budapest Sportiroda (BSI) a 35. SPAR Budapest Maraton Fesztivált, amely egyben a klasszikus táv országos bajnoksága lesz.

Budapest, 2019. szeptember 29. A 34. Spar Budapest Maraton résztvevõi a Sztehlo Gábor rakparton 2019. szeptember 29-én. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

„Idén a szokásos létszám harmadára számíthattunk. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy akik eljönnek, azok ugyanolyan széles mosollyal érnek célba és nekik a verseny ugyanazt fogja adni, mint az elmúlt években” – utalt a koronavírus-járvány miatti helyzetre Kocsis Árpád versenyigazgató a BSI tájékoztatása szerint.

Magyarország legnagyobb szabadidősport rendezvényén a harmadház is komoly indulói létszámot, mintegy 10 000 résztvevőt jelent.

A nevezések alapján az ország 730 településéről érkeznek indulók, akik 11 szám közül választhatnak.

Az első nap elsősorban a családoké a Lágymányosi Campus környékén. Ekkor kerül sor az 500 méteres családi futásra és a 4x2 kilométeres váltófutásra is, illetve a gyaloglásra vágyók sem maradnak kihívás nélkül. Ugyanakkor egyéniben is rendeznek versenyeket szombaton, amikor 10 kilométeren, 5 kilométeren és 2,3 kilométeren hirdetnek győztest.

A 42,195 kilométeres fő szám startját vasárnap reggel 9.00-kor lövik el a Pázmány Péter sétányról. A távot egyéniben, párban és négyfős váltóban lehet teljesíteni.

A maratonistákhoz bekapcsolódnak majd a 30 kilométeres futás résztvevői is.

A BSI által „Európa egyik legszebb és leglátványosabb” útvonalaként jellemzett pálya a Duna két partján vezet, át az Alagúton és a Margitszigeten.

A sportiroda adatai alapján több mint 700 olyan futó lesz a vasárnapi startnál, aki először vág neki a maratonnak, köztük a korábbi világklasszis kézilabdázó, Nagy László is, aki tavaly a félmaratont teljesítette. Ugyancsak maratont fut Erdély Mátyás, az Oscar díjas Saul fia című film Kossuth-díjas operatőre.

A BSI külön jelezte, hogy maradéktalanul betartják a hatóságok által előírt, illetve javasolt egészségügyi óvintézkedéseket, így biztosítva a résztvevők, illetve a szurkolók egészségét. Mint írták,

a rajtszámokat a nevezők csak tünetmentességükére vonatkozó felelősségvállalási nyilatkozat aláírásával vehetik át.

A helyszíni versenyközpontba a belépés előtt mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét. Szintén előírás, hogy a versenyközpontba és a rajtzónákba kizárólag maszkban léphetnek be a futók.

A szokásoktól eltérő lesz a futamok rajta is, mivel az indulók néhány száz fős csoportokban vághatnak neki az adott távnak.

Mindezeken túl a helyszínen kézfertőtlenítő pontokat helyeznek ki és a szervezők rendszeresen fertőtlenítik majd a résztvevők által használt tereket, eszközöket.

Borítókép: A 34. Spar Budapest Maraton résztvevői a Sztehlo Gábor rakparton 2019. szeptember 29-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!