ördögi kör

2019.06.25. 12:03

Több energiára lesz szükség a klímaváltozás ellensúlyozására

A kutatók szerint még egy mérsékelt mértékű globális felmelegedés is növelni fogja az energiaszükségletet a világon 2050-re.

Forrás: Shutterstock

A szakemberek 21 klímamodell hőmérsékleti előrejelzését, a népességnövekedés és öt társadalmi-gazdasági forgatókönyv előrejelzéseinek adatait felhasználva készítettek globális elemzést arról, miként alakul az energiaszükséglet 2050-re.

Kimutatták, hogy mérsékelt felmelegedés esetén 11-27 százalékkal növekedhet a globális energiaszükséglet 2050-re, egy erőteljesebb felmelegedésnél 25-58 százalékkal.

A trópusok nagy térségeiben, csakúgy mint Dél-Európában, Kínában és az Egyesült Államokban lesz a legnagyobb mértékű a növekedés. A hűtés – a légkondicionálók – igénye okozza majd a legnagyobb változást az energia iránti keresletben.

A növekedés mértéke több bizonytalan tényezőtől függ, köztük az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának jövőbeli alakulásától és a népességnövekedés és a jövedelem jövőbeli alakulásától.

„Létfontosságú megismerni azt, hogy a jövőbeni felmelegedés növelni vagy csökkenteni fogja-e az energia iránti keresletet. Ha az energiahasználat növekszik és az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedését idézi elő, a növekvő energiaszükséglet a légkondicionálók használata miatt még nehezebbé és költségesebbé teszi a globális felmelegedés mérséklését”

– mondta Sue Wing, a Bostoni Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Egy közelmúltban közzétett jelentés szerint a világ energiaszükséglete 2,9 százalékkal nőtt 2018-ban. A kőolaj és a földgáz biztosította az elektromos energia előállításának legnagyobb részét világszerte, míg a napenergia és a szélenergia 10 százalékot tett ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint.

A kutatók szerint a légkondicionálók piaca robbanásszerűen fog növekedni, Indiában például, ahol ma mintegy 30 millió készüléket használnak, 2050-re egymilliárdra nő számuk. Globálisan az ilyen berendezések háromszor több energiát fognak felhasználni 2050-re az IAE szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!