szavazási eredmény

2018.02.22. 10:46

Vajon böjtölnek-e a magyarok?

A húsvétot megelőző negyvennapos böjt kezdetén arra voltunk kíváncsiak, olvasóink tartják-e a böjtöt, és ha igen, milyen formában? Meglepő eredményeket kaptunk.

A kereszténység legnagyobb ünnepét, a húsvétot a negyven napig tartó nagyböjt előzi meg. Ez hagyományosan a bűnbánás és a testi-lelki megtisztulás időszaka, amely régen még a legtöbb ember számára követendő rítus volt. Ma már viszont lépten-nyomon azt olvashatjuk, hogy a böjtöt kevesen tartják be szigorúan. De valóban így lenne?

Ennek eldöntésére legutóbb arra voltunk kíváncsiak: olvasóink tartják-e a böjtöt? A válaszok között egyaránt akadtak olyanok, amelyekre számítani lehetett, de meglepőek is.

Mindenképpen örömteli eredménynek számít, hogy a fősodratú médiában megjelenő hírek ellenére sokan vannak olyanok, akik ma is tartják magukat a hagyományhoz: szavazóink 19 százaléka válaszolta azt, hogy az egyház tanítása szerint böjtöl. És bár az egészségtudatosság manapság igen népszerű témának számít, az eredmények ezt sem támasztják alá: mindössze 6 százalék kapcsolja össze az egészséges életmódot a kínálkozó böjti időszakkal.

A szavazók elsöprő többsége azonban inkább kiböjtöli valahogy böjt nélkül (45 százalék), a többiek pedig bevallották, hogy rendes kaja nélkül sajnos használhatatlanok lennének (30 százalék).

[eweb-voting id="2252087"]

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!