Négylábúak és higiénia

2018.06.11. 13:42

Veszélyes fertőzésekhez vezethet a felelőtlen állattartás

Elengedhetetlen, hogy a kutyatartók rendszeresen féregtelenítsék kedvencüket, és a homokozókat ne alomként használják.

Állati ürülék – gyakori látvány a játszótereken, homokozókban, éppen abban a környezetben, amelyben kisgyerekek játszanak. De nemcsak a kutya-, macskaürülék, hanem maguk az állatok is veszélyes fertőzéseket okozhatnak – írja a Liget.ro. A portál cikkében szakértő segítségével ad iránymutatást a szülőknek arra vonatkozóan, milyen alapvető higiéniai és együttélési szabályokat érdemes betartani állattartóként.

Bartha Annamária állatorvos a Liget megkeresésére először az állattartás előnyeit foglalta össze: „Az állattartás nagyon jó hatással van a gyerekre: soha nem unatkozik, van játszótársa, többet tartózkodik friss levegőn, többet mozog. Emellett az egészséges házi kedvencek bőrén, szőrén van egy természetes baktériumflóra, amely erősíti az immunrendszert, ezért azok a gyerekek, akik állatokkal nőnek fel, sokkal ellenállóbbak a légúti fertőzésekkel szemben.” Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy az immunrendszer erősödéséhez elengedhetetlen a külső élősködők elleni védelem, a rendszeres, három havonta megismételt féregtelenítés, és a három hónaposnál idősebb kutya, illetve macska veszettség elleni évenkénti beoltása.

„Az állatürüléket az udvarban, kertben és sétáltatás közben is össze kell szedni, mivel a benne található férgek petéi évekig fertőzőképesek maradhatnak, így akár azok is könnyen megbetegedhetnek, akiknek otthon nincs háziállatuk” – mondta a szakember.

Illusztráció
Fotó: Pxhere.com

Az állatorvos akkor szembesült közvetlenül a köztéri homokozókban uralkodó „fekáliás” realitásról, amióta ikreivel Székelyudvarhely lakónegyedi játszótereit látogatja. A szakembernek nyilvánvaló, de többek talán nem tudják, hogy ezek miatt olyan parazitafertőzéseket kaphatnak el a gyerekek, mint az orsóféreglárva, echinococcus-ciszta, toxoplazmózis, a külső paraziták közül pedig bolha, kullancs, rüh.

„A parazitáknál legtöbb esetben nemcsak egy giliszta nő a bélrendszerünkben, hanem az orsóféreg lárvája elvándorolhat, majd a szemben kikötve vakságot okozhat. Az echinococcus cisztát képez a belső szerveken, így a májon, tüdőn, vesén, szíven. A laposféreg az ember bélrendszerében 12 méter hosszúságúra is megnőhet. A macskáktól elkapható toxoplazmózis az egészséges emberre nem veszélyes, viszont várandós nők megfertőződése súlyos következményekkel járhat a magzatra nézve”

– sorolta a lehetséges betegségeket Bartha Annamária. „A gyerekek túrják a homokot, játszanak a fűben, közben befalják a kezüket. Ezért fontos a gyakori kézmosás, víz hiányában legalább a nedves törlő használata.”

Mint a cikkben olvasható, a legnagyobb gondot a macskaürülék jelenti, mivel észrevétlen, hiszen a macska takarít maga után, elkaparja azt. Ezért legjobb, ha az otthoni homokozót is lefedve tartjuk, amikor a gyerekek nem használják.

A féregtelenítés kapcsán a szakember a következőket tette hozzá a tudnivalókhoz: „A kullancsot nem a házi kedvencektől kapjuk el, de miután a rajtuk megtelepedő élősködő jóllakott, elhagyja őket, majd a lakásban, udvarban meghúzódik, és amikor legközelebb megéhezik, esetleg ránk mászik.” Bartha Annamária szerint „nem tanácsos kóbor állatot simogatni, mivel akár a veszettség kórokozóját is hordozhatja, ami harapással, nyál útján terjed. Az esetek 99 százalékában az ember hibás a harapásokért. Leggyakoribb az szokott lenni, hogy a nem harapós kutya odakap a szomszéd gyerekhez, mivel nem tudja, hogyan kell vele viselkedni, a gyerek pedig azt, hogyan kell az ebet megközelíteni – erre meg kell őt tanítani.

Nem szabad a fülét, farkát meghúzni, hátulról hirtelen megközelíteni. Szemből kell közeledni, megszólítani, odatartani a kezünket, hogy megszagolja, nem szabad csak úgy rátenni a kezünket, mert azt hiheti, meg akarjuk ütni. Ha a kutya mozdulatlan, megijed, jobb hátrálni. A pórázon vezetett kutya gazdáját meg kell kérdezni, hogy meg szabad-e simogatni. Ugyanakkor örök érvényű szabály, hogy kóbor állatokat nem simogatunk”

– sorolta a szakember.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy kisgyereket nem szabad felügyelet nélkül hagyni kedvencünkkel, hiszen a gyerek úgy játszik a kutyával, ami esetleg nem tetszik az állatnak, ezért harapással védekezhet.

Borítókép: illusztráció. Forrás: pexels.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!