Figyeljük testünk jelzéseit!

2020.01.26. 11:30

Vitaminokkal a jobb kedvért – Desits Mónika adott tanácsot a téli kimerültség leküzdésére

Kasvirág, citromfű és macagyökér a téli apátia, a krónikus fáradtság ellen. Sokan szenvednek télen kimerültségtől, apadnak a vitaminkészletek és napsütésből is csak keveset élvezhetünk. A természet patikájához azonban ilyenkor is fordulhatunk, ez segíthet javítani az állapoton.

Lakosi Gabriella

Desits Mónika fitoterapeuta megmutatta: sok lehetőség közül választhat az, aki a természet patikájához fordul. Ha elér minket a betegség, segíthet a kasvirág (alsó képünkön) kivonata. Ennek a növénynek rendkívül jó hatása van a szervezetre.

Fotó: Unger Tamás

Sokan kérnek tanácsot mostanában mert gyengének, kimerültnek érzik magukat. Szinte folyamatos fáradtsággal küzd az emberek egy része – mondta Desits Mónika fitoterapeuta.

Manapság az agyunkkal élünk, nehezebben vesszük észre testünk jelzéseit. Pedig nem szabad elfelejteni, hogy az ember természeti lény. A tél pedig a pihenés időszaka lenne – fogalmazott a szakember. A növények is ilyenkor gyűjtik az erőt, hogy tavasszal aztán újrainduljon bennük az élet. A munka világában az ember ehhez egyáltalán nem tud alkalmazkodni. Hiába rövidek a nappalok, a munkaórák száma nem csökken, kicsit sem kevesebb a feladat, nincs idő a hosszabb lazításokra.

Ez a fajta hajtás aztán hamar megbosszulhatja magát. Fáradtság, levertség, ingerlékenység jelentkezhet. A tompaság és kimerültség miatt aztán az immunrendszer is sokkal sebezhetőbbé válik. Ezeket a tüneteket tovább fokozza a nem megfelelő táplálkozás, a vitaminhiány. Egyéni, hogy ki mikor válik beteggé, de ha túlhajtjuk magunkat és nem figyelünk oda a testünk szükségleteire, annak mindenképpen meg kell fizetnünk az árát.

Desits Mónika fitoterapeuta megmutatta: sok lehetőség közül választhat az, aki a természet patikájához fordul. Ha elér minket a betegség, segíthet a kasvirág (alsó képünkön) kivonata. Ennek a növénynek rendkívül jó hatása van a szervezetre.
Fotó: Unger Tamás

A legfontosabb, hogy figyeljünk arra, hogy mit eszünk. Télen is lehet változatosan étkezni. Nagy segítségünkre lehetnek a különböző hidegen sajtolt olajok, fontos az omega-3-pótlás. Fogyasszunk dió-, tökmag-, vagy olívaolajat. Nyerset is kell enni, reszelt répa vagy cékla például elérhető és finom nassolnivaló a téli szezonban. Minél több zöldséget és gyümölcsöt tegyünk az asztalra.

Ha elér minket a betegség, segíthet a propolisz, a kasvirágkivonat, a grapefruitmagcsepp. A teafaolaj remek fertőtlenítő, akár párologtathatjuk is, így tisztítja a levegőt. Ezeket mind alkalmazhatjuk az orvos által felírt gyógyszerek mellett is, jó kiegészítő terápia lehet.

Ha csak kezdődik a megfázás, torokfájás akkor a legjobb, ha azonnal segítségül hívjuk a gyógynövényeket. Ha elkerülni nem is tudjuk a bajt, szinte biztos, hogy hamarabb gyógyulunk, enyhébb lesz a betegség lefolyása. Emellett fogyasszunk mézet és sok folyadékot. Az izzadás is segíthet.

Apátia, motiválatlanság esetén stimulálhatja a test energia-háztartását például az indiai ginzeng, a citromfű, a macagyökérpor és a rózsagyökér. A ginzengnek rendkívül jelentős a roboráló, sejtmegújító hatása, javítja a stressztűrő képességet, fokozza a szellemi és fizikai teljesítményt, és segít az általános gyengeség leküzdésében. Jól alkalmazható legyengült, vagy lábadozó betegek állapotának helyreállítására. Támogatja az immunrendszer hatékony működését.

A citromfű idegnyugtatásra, depresszióra is használható, megfázás, influenza esetén pedig kiváló izzasztó. Ha alvásproblémákra isszuk, este, lefekvés előtt tanácsos egy langyos csésze teát elkortyolgatnunk.

A macagyökeret évszázadokon keresztül használták az emberek, mert úgy tartották, fokozza a termékenységet, fellendíti az immunrendszert, emeli a libidót, és növeli a fizikai teljesítőképességet és állóképességet.

Ezen kívül figyeljünk a magnézium-, a B- és a D-vitamin-bevitelre. Utóbbi a téli időszakban különösen fontos.

A szervezetünk számára szükséges mennyiséghez képest az élelmiszereinkben elenyésző a D-vitamin-tartalom, tehát pusztán étkezéssel nem tudjuk fedezni a D-vitamin-szükségletünket. A csonterősítésen kívül még gondoskodik az idegrendszer megfelelő működéséről, segítségével nyugodtak, optimisták vagyunk. Ezen kívül fokozza a hormonképződést és javítja a vérkeringést. Méregtelenítő hatása is van, mivel a szervezet ólommentesítését látja el. A jó szívműködéshez, izomműködéshez és az immunrendszer megfelelő működéséhez is D-vitaminra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!