f1

2015.01.17. 15:22

Senna egykori riválisa még mindig a gokart királya

Nagyobb riválisa volt Terry Fullerton mint Alain Prost!

Vámosi Péter

Fotó: terryfullerton.co.uk

Ayrton Sennát egyszer annyira feldühítette az, hogy ismét alulmaradt Terry Fullertonnal szemben egy gokartversenyen, hogy mérgében belelökte a hotel medencéjébe.

Pedig a brazil legyőzése csak egy része volt annak a munkának amit az ifjú versenyző belefektetett az álmába, felnőtt és megtörtént vele.

Amikor 1993-ban Sennát megkérdezték egy évvel azelőtt, hogy a háromszoros világbajnok elhunyt volna Imolában, hogy ki az a versenyző aki ellen leginkább szeretett versenyezni, egy pillanatig sem gondolkodott és ezt mondta:

"Ehhez leginkább vissza kellene térnünk 1978, '79 majd '80-ba amikor gokartoztam és a csapattársam Fullerton volt. Nagyon tapasztalt volt, szerettem akkor versenyezni, mert nagyon gyors volt, kiegyensúlyozott, ő volt számomra a tökéletes versenyző. És ez csak a vezetésről szólt, a versenyzésről. Nem volt benne semmi politika, ugye? Pénz sem igen mozgatta. Igazi versenyzés volt ez, és nagyon jól megőriztem ezt az emlékeimben."

Ez a fenti idézet egyike a 2010-es "Senna" dokumentumfilm legismertebb jeleneteinek, és talán kicsit meglepő, hogy Fullertont nevezi meg, mint inkább a korábbi McLarenes csapattársát Alain Prostot vagy bármely másik Forma-1-es riválisát.

A gokartozás szenvedélye volt Sennának, és Fullerton volt az ember aki a mérce volt és elég gyakran nyert is.

A 63 éves brit versenyző így emlékezik a Reutersnek, aki köszönhetően a filmnek most ismét reflektorfénybe került:: "A közönség mindig rácsodálkozik Senna Forma-1 előtti életére. Arra is, hogy nem mindig ő volt a legjobb a világon. Mert amikor gokartozott, akkor nem ő volt az, hanem feltehetőleg én. Ha akkoriban statisztikát csináltak volna, talán csak az ötödik, hatodik legjobb lehetett volna."

Fullerton lett az első brit gokartbajnok még 1973-ban és annak ellenére örök figurája maradt a sportnak, hogy azért sok minden megváltozott azóta. A motorsport kezdeti lépései összehasonlíthatatlanul drágábbak mint azokban gondtalan időkben, de még mindig vannak olyanok, akik a gokartozásban többet látnak mint csak egy kötelező állomás.

"Apám matematikát tanított egy iskolában, és ő állta a költségeimet. Akkoriban egy orvosi vagy egy tanári fizetésből megengedhető volt egy jól felkészített gokartozás. Elég sokat elvitt a házi bevételekből, de megengedhetted magadnak."

Most egy teljes kadét szezon Angliában nagyjából 100.000 font. Mire 14-15 évesek lesznek a költségek több mint a duplájára emelkednek Európa szerte.

"Hatalmas a különbség, ha egyénileg csak az öröm miatt, vagy csapatban komolyan csinálod minden adattal és hasonló dologgal. A gyerekek már 9-10 évesen adatokat elemeznek, meg kanyarsebességet."

Fullerton bátyja egy motorversenyen hunyt el a 60-as években, a Forma-1 meg már akkor is elérhetetlen távolságban volt a családnak. A gokartozást 1984-ben hagyta abba, pont akkor amikor Senna a Tolemannak debütált a királykategóriában, és így ő inkább edzősködni kezdett.

Olyan fiatal tehetségekkel dolgozott, mint Anthony Davidson, Gary Paffett, Dan Wheldon és Allan McNish.

"Az volt az álmom 13 évesen, hogy profi gokartos legyek. Ez votl az én célom, miközben mindenki a Forma-1-es álmot kergeti. Amikor 19-20 éves lettem, akkor lettem igazán profi. Megvalósult amit akartam. Imádtam. Ugyanakkor valójában nem szeretem a motorsportokat. A Forma-1-et sem nézem, csak gokartozni szeretek."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!