f1

2015.02.23. 11:41

6+1 mozifilm, amely Sennával kapcsolatos!

Te is hozzá tudsz tenni ehhez a listához? Kommenteld ide!

Vámosi Péter

Ismét itt az Oscar-díj átadás, és lehet majd siránkozni, hogy már megint nem az a film vagy színész/színésznő nyert, akire számítottunk, vagy pont hogy abban a dicsőségben fürdeni, hogy: "én megmondtam!".
Autósportos oldal lévén minket ez nem érdekel nagyon, így most felsorolunk pár filmet, melyben valamilyen módon megemlékeznek a Forma-1 legendás bajnokáról. Nyugodtan kommenteljetek ide, ha valami kimaradt!

1. Driven (2001) - magyarul Felpörgetve
Sylvester Stallone egy versenyképes visszavonult pilótát alakít, aki mégis visszatér egy szezon erejéig.. Tipikus Sly film. Eredetileg egy igazi Senna filmnek indult a dolog, a 90-es évek végén számtalan versenyen ott volt Sly, végül se a család, se Ecclestone nem egyezett bele, hogy ő készítse el a Senna filmet. És milyen jól is tették!
Stallone végül némileg sértődötten az Indycar világába tette át epikusnak szánt művét, ám nem ússzuk meg az utalásokkal és enyhe áthallásokkal. A főhős csapatának a ruházata és a kocsi színei Senna egykori McLarenjére akarnak hasonlítani, és a filmben Sly csapattársa egy chilei színész, Christián Dela Fuente brazil versenyzőt alakít, ez is egyfajta tisztelgés lenne a rendező Renny Harlin részéről. Til Schweiger karaktere egyértelműen a "gonosz" Schumacher a filmben kimondatlanul is, és a filmben feltűnik bizony többek között Juan Pablo Montoya is, aki legalább hitelesen alakíthatja önmagát. Igen, Blümchen is játszik a filmben!
Ennek ellenére a film hatalmasat bukott.


2. The Terminal (2004) - magyarul Terminál

Tom Hanks egy karakteres és öntudatos külföldit alakít, akit őrizetbe vesznek a repülőtéren, és pár napig kénytelen a terminál vendégszeretetét élvezni. Ezen idő alatt természetesen fürdenie sem árt, és a ebben a jelenetben láthatjuk őt fürdeni is. Ha jobban megnézitek a törölközőjét, bizony Ayrton Senna van rajta, verseny közben!

0:44-nél


3. Senna (2010)
A drámai dokumentumfilm a háromszoros világbajnokról végül csak elkészült, és kár is lenne kihagyni. Egyelőre ez a film az, amelyik a legtöbbre vitte Senna témában, még ha koránt sem mondható teljesnek. Annak ellenére, hogy mindenki számára ismert a végkifejlet, mai napig egy izgalmas filmnek mondható.


4. Iron Man 3 (2013) - magyarul Vasember 3.
Pepper Potts, akit Gwyneth Paltrow alakít áll a Vasember házának a romjainál, és siratja őt, mert feltehetően meghalt, miután a mélybe zuhant. A magasba emeli a szuperhős sisakját, és pont úgy tartja maga előtt, ahogy annak idején tette ezt Viviane Senna, Ayrton testvére az 1994-es temetésen. Ehhez a jelenethez Shane Black ragaszkodott, szintén nem titkolván a szimpátiáját az egykori legendás bajnokkal.

1:36-nál


5. Captain America: The Winter Soldier (2014) - magyarul Amerika Kapitány: A tél katonája
Ez már cselesebb lesz: Chris Evans, alias Amerika Kapitány még a film elején kinyit egy noteszt, ahová azon dolgokat írta fel amik fontosak lehettek amíg ő hibernált állapotban volt. Ez a lista azonban országonként eltér, a készítők lokális poénokat és meglepetéseket "írtak fel", így került a brazil változatban a lista élére Ayrton Senna, de megtalálható ugyanitt a brazil versenyző egykori barátnője Xuxa is.


6. Praia do Futuro (2014)
Magyarországra még nem jutott el ez a brazil-német filmdráma, melyben van egy Ayrton nevű karakter, Senna emlékére. A film rendezője szerint leginkább a személyiségét kölcsönözték Sennától a filmbeli Ayrtonnak, akinek kulcsszerepe van a történetben.


+1: How I Met Your Mother (2012) - Így jártam Anyátokkal
Zárásnak szántuk ezt a snittet, amely a nyolcadik évad, hatodik epizódjában történt. Egyrészt mert nem egész estés filmről beszélünk, hanem tv sorozatról, így egy kicsit "kilóg" az eddigiek közül. Újabb plusz érvünk az, hogy ma Niki Lauda születésnapja is van, így ezt nem hagyhattuk ki. Ezt a poént kivételesen csak a magyar nézők élvezhetik, - köszönhetően a tréfás kedvű szinkronrendezőnek - mert az eredetiben másról van szó. A "Szívtörő" című epizódban az igencsak buta Nick az alábbi videóban látható és hallható módon fejti meg a keresztrejtvényt...

3:30-tól

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!