f1

2015.03.06. 07:12

F1: Miről árulkodnak a tesztek?

Túl vagyunk a gyakorlásokon, jövő hétvégén Melbourne-ben elrajtol a száguldó cirkusz

Kelemen Attila

A Formula–1 gyorsasági-autós világbajnokság idei szezonja előtt háromszor négynapos teszten készíthették fel autóikat és versenyzőiket a csapatok. Milyen következtetéseket lehet levonni a felkészülés eredményeiből? Ki a 2015-ös év favoritja? Ki lesz az év pozitív, illetve negatív meglepetése? Ezekre próbálunk most választ adni.
Mint ahogy azt várni lehetett, az első négynapos, jerezi teszten nem sokat mutattak meg magukból a csapatok; legalábbis teljesítmény tekintetében. De az már bizonyossá vált februárban, hogy a címvédő Lewis Hamilton és a csapattársa, Nico Rosberg által kormányzott Mercedes sokkal megbízhatóbbá vált, mint volt tavaly: lényegében erődemonstrációt tartottak a megtett körök tekintetében. Naponta csaknem száz fordulóval többet teljesítettek, mint a bátortalanul tesztelgető riválisaik, akik leginkább a gyorsabb abroncsokon próbálták kompenzálni a „lemaradásukat”, és ezáltal látványosan a tabella élén végeztek – szponzorcsalogató célzattal. Többek között ide lehet sorolni a Sebastian Vettellel felvértezett Ferrarit, valamint a Williamst és a Saubert is.

Csakhogy a téli tesztelés utolsó állomásán, Barcelonában az ezüstnyilak – a megbízhatósági feladataikat letudva – felhagytak a hosszú etapjaikkal, és a többiekkel már összemérhető kvalifikációs szimulációikat teljesítették. A konzekvencia: nem kérdés, hogy idén is ők lesznek a favoritok. A kérdés csupán az, hogy az ellenfelek az évad során időben utolérik-e őket ahhoz, hogy még maradjon esélyük a szezon végére a pontversenyben is befogni őket. 

Apropó, ellenfelek! Boxutcai jelentések szerint a Ferrari, a Williams, illetve a Red Bull hármas lehet az, akik a megmaradt dobogós helyekért harcolhatnak. Egyelőre úgy tűnik, hogy a győzelemért csak akkor van esélyük ringbe szállni, ha a Mercedes hibát vét. Ugyanis a német bajnok körönként nyolc tizedmásodperccel tűnik gyorsabbnak. Ugyanezen a véleményen van a négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel is. A Ferrari újdonsült pilótája azonban biztos benne, hogy a rangsorban a Ferrari a második. A Williamsnél mind a köröket, mind pedig az időeredményeket tekintve bizakodóak, vélhetőleg a tavalyihoz hasonlóan idén is erős szezont futnak majd. Leginkább a Red Bull lehet az, aki megnehezítheti a dolgukat, hiszen az energiaitalosok a tavalyi gyengeségüket, a Renault motor teljesítménylemaradását sikerült orvosolniuk. Erre nagy szükségük is volt, hiszen mint ismert, az idén öt helyett négy motort használhatnak a pilóták a teljes szezonban. Ráadásul fogyasztás terén is előrelépést jeleztek a franciák, így az sem elképzelhetetlen, hogy Daniel Ricciardo tovább gyarapíthatja a győzelmei számát. 

A sort a szintén Renault-motoros Toro Rosso, a Mercedesre váltó Lotus, a Sauber, illetve a tesztelést későn kezdő Force India követi.

No de mi a helyzet a McLarennel? A wokingiak tesztje finoman fogalmazva is több, mint rémes. A Honda-motoros autó alapvető megbízhatósági problémáktól szenved. Buttonéknak az elsődleges céljuk az évad első harmadában nem más, minthogy egyáltalán elérjék a kockás zászlót. A csapatfőnök Ron Dennis türelemre int, szerinte könnyebb egy gyors autót megbízhatóvá tenni, mint egy lassút gyorsabbá. Lehet, hogy Fernando Alonso is hasonló véleményen van, ám az aggasztó, hogy a spanyol pilótának orvosi tanácsra ki kell hagynia az évadnyitó futamot, mivel agyrászkódást (sokak szerint a kinetikus energiaforrás meghibásodása miatt áramütést) szenvedett az utolsó teszten egy baleset során. Nélküle mindenképpen szegényes lesz a mezőny.

Mint ahogy a Marussia jogutódjaként működő Manor nélkül is. Igaz a csődeljártásból és a hamvaiból feltámadó kiscsapat még nem adta fel teljesen a versenyzési reményeit. Úgy tűnik, ott lesznek a rajtrácson. Legalábbis a zöld jelet az FIA-tól is megkapták. Úgy legyen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!