f1

2015.03.09. 13:17

Sikeres hölgyek az autósportban

Alábbi cikkünkben jöjjenek olyan hölgyek, akik letették a névjegyüket az autósportban.

Kovács Noémi

Susie Wolff
Fotó: Williams Martini Racing/ Madeleine Alizadeh

A nemzetközi nőnap alkalmából öt olyan hölgyet mutatunk be, akik napjainkban valamilyen módon már felhívták magukra a figyelmet az autósportok világában, amely köztudottan inkább a férfiaké, mint a gyengébbik nemé. Válogatásunk során leginkább az „európai” mezőnyt vettük figyelembe, nem feltétlenül a versenyzés területéről Jöjjenek hát a hölgyek!

Monisha Kaltenborn – A Forma-1 első női csapatfőnöke:

Az indiai származású hölgy az első csapatfőnök a Forma-1 hosszú-hosszú történelmében. Kaltenborn 1971. május 10-én született Indiában, de családja még gyerekkorában Ausztriába, Bécsbe emigrált, ahol megszerezték az osztrák állampolgárságot. Jogi diplomát szerzett, majd későbbi munkaadóján, a Fritz Kaiser Group-on keresztül került kapcsolatba a Sauber Forma-1-es csapatával, amely cég akkoriban (a ’90-es évek végén) a Sauber Forma-1-es csapatának társtulajdonosa volt. 2000-re a Kaiser megvált hinwilli részvényeitől, de Kaltenborn a csapatnál maradt, mint a jogi osztályuk vezetője, 2001-től igazgatótanácsi tag lett, 2010-ben a Sauber Motorsport AG vezérigazgatója lett. 2012-ben 33.3%-os részesedést szerzett a Sauberben és ugyanazon év októberében átvette a csapatfőnöki pozíciót Peter Saubertől.

Susie Wolff – A Williams fejlesztő versenyzője:

Susie Wolff skót versenyzőnő, aki 1982. december 6-án született, Obanban. Pályafutását természetesen gokartozással kezdte, 14 éves korában őt választották az év brit női gokartos versenyzőjének. Formula autós pályafutása a Formula Renaultban vette kezdetét 2001-ben a Winter Seriesben, majd a brit Formula Renault-ba tette át a székhelyét. Itt 2004-ben érte el legjobb eredményét, amikor az évad végi összesítésben az ötödik helyet szerezte meg, három dobogós helyezése volt a szezon során. 2005-ben a brit F3-as bajnokságban folytatta volna, azonban egy bokasérülés ezt meghiúsította. 2006-2012 között a DTM-ben bizonyított, legjobb helyezését debütáló szezonjában érte el, amikor is a kilencedik helyen végzett összetettben. 2012 április 11-e óta a Williams F1-es csapatának fejlesztő versenyzője, ezen minőségében 2014-ben ért fel a csúcsra, amikor is két nagydíjon – briten és a németen – is éles lehetőséget kapott a bizonyításra egy-egy pénteki szabadedzésen. Erre – mármint női részvételre - 1992 óta nem volt példa, amikor is Giovanna Amatinak három sikertelen próbálkozása volt a kvalifikációra. Susie Wolff idén is fejlesztő versenyzőként vehet részt a grove-i gárda életében.

Beitske Visser – úton a siker felé:

Holland versenyző hölgy, aki 1995. március 10-én született a hollandiai Drontenben. Autósportos karrierjét is szülővárosában kezdte gokartozással 2007-ben, európai és nemzetközi megmérettetésekkel. Ezeken a KZ1-es kategóriáig tornázta fel magát 2011-re, míg egy évvel később már az ADAC Formula Masters sorozatban tette próbára magát a Lotusszal. Két győzelmet is bezsebelt Zandvoortban és a lausitz-i pályán, az évad végén pedig a nyolcadik helyen zárt a bajnokságban. 2013-ban is ebben a bajnokságban versenyzett és ismét a nyolcadik lett összetettben, ezúttal egy futamgyőzelmet aratva a Sachseringen. 2014-ben szintet lépett: csatlakozott az AVF csapatához a Formula Renault 3.5-ös sorozatban, de összesen csak két alkalommal tudott pontot szerezni – Belgiumban és a spanyolországi évadzárón, Jerezben. 11 pontjával a huszadik helyen zárta a bajnokságot. Tavaly ugyanakkor részt vett a GP3 szezonnyitó, barcelonai versenyhétvégéjén is, de nem sikerült pontot szereznie. Pályafutását idén is a WSR királykategóriájában folytatja korábbi csapatával.

Natalie Jane Pinkham – A Sky Sport száguldó riporterhölgye:

Brit riporterhölgy és televíziós műsorvezető, 1978. szeptember 21-én született az angliai Buckinghamshireben. Tanulmányait a notthingami egyetemen folytatta politika szakon, majd egy éles váltással a televíziózás világában találta magát. Az autósporttal 2009-ben került kapcsolatba, amikor is a társ-házigazdája volt a Goodwood Festival of Speednek, majd 2011. január 13-án bejelentették, hogy pitlane riporterként tagja lesz a BBC Radio 5 Live csapatának. Első Forma-1-es debütálásra a szezonnyitó melbourne-i versenyhétvégén került sor. 2012-ben már a Sky Sports kötelékében találta magát, bár feladatköre némileg módosult: immár boxutcai riporterként tevékenykedett, amikor is a versenyzőkkel – csapattagokkal kellett interjúkat készítenie a szabadedzések, időmérők, versenyek során – után. 2013-tól pedig ő örökölte meg közeli barátja, Georgie Thompson műsorvezetői tisztségét a The F1 Show-ban. Idén január 17-én adott életet első gyermekének.

Leandra Graves – A GP3 sajtófőnöke:

Brit hölgy, aki jelenleg az egyik legismertebb utánpótlás-széria, a GP3 sajtófőnökeként tevékenykedik. Pályafutását 2010-ben, média asszisztensként kezdte a Peterborough United Football Clubnál, de dolgozott az F1prospects.com és az F1fanatic.com riportereként is. Pályafutása egyik legelismertebb munkáját a Dorna Sports biztosította számára, amikor is a motogp.com média szerkesztőjeként tevékenykedett: Leandra volt felelős a gyakorlatok, az időmérők és a versenyek összefoglalóiért, a MotoGP mindhárom osztályában. Ezen kívül a top csapatok sajtóközleményeit is ő állította össze. 2012-ben került eddigi karrierje legelismertebb állásába: 2012 februárjától kezdve a GP3 sajtófőnöke. A hivatalos sajtóanyagok-sajtóközlemények összeállítása mellett ő felel a GP3 honlapjának tartalmáért, részt vesz az Insider (a GP2-GP3 online magazinja) szerkesztésében, felügyeli és megszervezi a hivatalos fotózásokat, valamint a média akkreditációkról is döntést hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!