f1

2015.03.09. 12:50

Whitmarsh nem akarta engedni Räikkönen kezelését

Whitmarsh nem akarta, hogy Aki Hintsa kezelje az akkor még Lotusos versenyzőt.

Kovács Noémi

Fotó: Tajthi Andrea

A szóban forgó eset még a 2013-as szingapúri versenyhétvégére nyúlik vissza, amikor is a pénteki szabadedzések után Kimi Räikkönen hátproblémája ismét kiújult és azzal fenyegette a pilótát, hogy ki kell hagynia a kvalifikációt.

Mivel korábban a McLarennél a szintén finn Aki Hintsa már kezelte a Jégembert, a 2007-es világbajnok ismét tőle kért segítséget, mégpedig a szombati szabadedzés után. Azonban Oskari Saari, a finn orvos könyvében közreműködő újságíró információi szerint ez igencsak szúrta az akkori McLaren főnök, Martin Whitmarsh szemét.

Ahogy azt Hintsa nemrég megjelent könyvében ki is fejti, rögtön felkereste Räikkönent a Lotus motorhomejában és megkezdte a pilóta ellátását. A doktor elmondása alapján felhívta rá a versenyző figyelmét, hogy érzéstelenítenie kell a területet, de még így sem biztos, hogy autóba ülhet majd, mert elég trükkös helyen volt a probléma.

A vizsgálatot követően Hintsa fülébe jutott, hogy nem mindenki nézte jó szemmel a McLarennél, hogy ellátja egy rivális csapat versenyzőjét és később az is a tudomására jutott, hogy az egyik fő kritikus Martin Whitmarsh volt. A brit csapatfőnök azonban nem kereste fel ezzel Hintsát, így az orvos a maga kezébe vette az irányítást és Whitmarsh elé állt. És hogy mit is mondott neki? Állítólag az alábbiakat:

„Nem mondhatod meg nekem, hogy kit láthatok el és kit nem. Orvos vagyok, hogyan tehetném meg, hogy nem segítek valakinek, akinek szörnyű fájdalmai vannak?” – erre Whitmarsh állítólag elmagyarázta azt, hogy a Forma-1-ben hogyan is működnek a dolgok, de Hintsának erre is volt válasza. – „Ha ez problémás számodra, egyszerűen rúgj ki. Orvos vagyok, az a dolgom, hogy segítsek az embereknek. Az irreleváns, hogy milyen egyenruhát hord. Ha te ugyanilyen helyzetben lennél egy másik csapatban, téged is megvizsgálnálak.”

A 2013-as Szingapúri Nagydíjon Räikkönen végül felállhatott a dobogó legalsó fokára, míg Jenson Button - Sergio Perez McLaren duó a hetedik-nyolcadik helyen haladt ál a célvonalon. Aki Hintsa pedig a szezonzáró Brazil Nagydíjon bejelentette, hogy elhagyja a McLarent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!