f1

2015.04.29. 08:00

A Force India szerint lehetne V8-V6 csata

Bob Fernley, a Force India helyettes csapatfőnöke támogatná azt az ötletet, hogy a kisebb csapatok módosított V8-akkal versenyezzenek a V6-osok ellen.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Sahara Force India

Bernie Ecclestone újra felizzította a motorformula körüli vitákat, miután azt állította, az F1-nek „sürgősen” vissza kellene térnie a KERS-szel felszerelt V8-asokhoz, hogy csökkentsék a költségeket. A gyártók ragaszkodnak az elképzeléshez, hogy a jelenlegi V6-osokat kell módosítani: ha elérnék az 1000 lóerőt, az jelentősen javítana a sebességen és a motorhangon is. Fernley szerint azonban a legjobb megoldás a két motortípus együttes használata lenne.

„Azt hiszem, meglehetősen nyilvánvaló, hogy a V6-os hibridek csupán a gyártók számára a legjobb opció. Nem fogunk egyhamar megszabadulni tőle, emellett pedig, ahogy mindenki láthatja, remek motorról van szó. Azonban úgy vélem, hogy egy alternatív motor, például egy KERS-szel felturbózott V8 használata, amely sokkal jobban megérné a privát csapatoknak, számos előnnyel bírna.”

Ez kétlépcsős rajtrácsot eredményezne, de Fernley szerint ezt el lehet kerülni, amennyiben a szabályzat biztosítja a motorok egyenlőségét.

„A gyártók a hibridmotorokat akarják fejleszteni. Technikai szempontból hihetetlen munkát végeznek, valamint megvan hozzá a megfelelő platformjuk és marketinglehetőségeik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nekünk is ezt az utat kellene követnünk. Tekintettel kell lennünk a költségekre, és ameddig ésszerű körülmények között megoldható a motorok egyenlősége, ez egy nagyon jó kezdeményezésnek tűnik.”

Fernley becslése szerint az ötlet megspórolná a „jelentős” mennyiségű összeg felét, amelyet a privát csapatok motorra költenek.

„Úgy hiszem, az F1 mint sportág segítségére volt a gyártóknak, hogy kifejlesszék a V6-os hibrideket, de az üzleti szempontokat is figyelembe kell venni, amelyek azt mutatják, hogy van lehetőség egy olyan motorra, amely ugyanolyan teljesítményt nyúlt féláron. Nem azért vagyunk itt, hogy motorokat reklámozzunk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!