f1

2015.04.29. 08:00

A Force India szerint lehetne V8-V6 csata

Bob Fernley, a Force India helyettes csapatfőnöke támogatná azt az ötletet, hogy a kisebb csapatok módosított V8-akkal versenyezzenek a V6-osok ellen.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Sahara Force India

Bernie Ecclestone újra felizzította a motorformula körüli vitákat, miután azt állította, az F1-nek „sürgősen” vissza kellene térnie a KERS-szel felszerelt V8-asokhoz, hogy csökkentsék a költségeket. A gyártók ragaszkodnak az elképzeléshez, hogy a jelenlegi V6-osokat kell módosítani: ha elérnék az 1000 lóerőt, az jelentősen javítana a sebességen és a motorhangon is. Fernley szerint azonban a legjobb megoldás a két motortípus együttes használata lenne.

„Azt hiszem, meglehetősen nyilvánvaló, hogy a V6-os hibridek csupán a gyártók számára a legjobb opció. Nem fogunk egyhamar megszabadulni tőle, emellett pedig, ahogy mindenki láthatja, remek motorról van szó. Azonban úgy vélem, hogy egy alternatív motor, például egy KERS-szel felturbózott V8 használata, amely sokkal jobban megérné a privát csapatoknak, számos előnnyel bírna.”

Ez kétlépcsős rajtrácsot eredményezne, de Fernley szerint ezt el lehet kerülni, amennyiben a szabályzat biztosítja a motorok egyenlőségét.

„A gyártók a hibridmotorokat akarják fejleszteni. Technikai szempontból hihetetlen munkát végeznek, valamint megvan hozzá a megfelelő platformjuk és marketinglehetőségeik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nekünk is ezt az utat kellene követnünk. Tekintettel kell lennünk a költségekre, és ameddig ésszerű körülmények között megoldható a motorok egyenlősége, ez egy nagyon jó kezdeményezésnek tűnik.”

Fernley becslése szerint az ötlet megspórolná a „jelentős” mennyiségű összeg felét, amelyet a privát csapatok motorra költenek.

„Úgy hiszem, az F1 mint sportág segítségére volt a gyártóknak, hogy kifejlesszék a V6-os hibrideket, de az üzleti szempontokat is figyelembe kell venni, amelyek azt mutatják, hogy van lehetőség egy olyan motorra, amely ugyanolyan teljesítményt nyúlt féláron. Nem azért vagyunk itt, hogy motorokat reklámozzunk.”

Ezek is érdekelhetik