f1

2015.04.22. 07:41

A Sauber tart a 2017-es motorok árától

Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke arra kéri a gyártókat, csökkentsék a motorok árát és ne használják ki a csapatokat, ha a motorszabályok megváltoznak 2017-re.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Sauber Motorsport AG

Bernie Ecclestone, az F1 tulajdonképpeni főnöke szerint a sportnak „sürgősen” vissza kellene térnie a V8-os motorokhoz, és véget vetni a rövidke V6-os érának; később azonban úgy finomította a nyilatkozatát, hogy maradhatnak a V6-osok, amennyiben kontrollálják a költségeket. Régebb óta zajlanak már megbeszélések egy forradalmi szabályváltoztatásról, amely 2017-től visszahozná az 1000 lóerős motorokat az F1-be, és a csapatok ezt a jelenlegi V6-osokkal szeretnék elérni.

Az idei erőforrások legfrissebb specifikációja akár 18 millió fontba is kerülhet a csapatoknak, ez az összeg pedig a mezőny alján lévő csapatoknak a költségvetésük jelentős részét teszi ki. Kalterborn, akinek a csapata a Ferrari motorját használja, így nyilatkozott az AUTOSPORT-nak:

„Mint privát csapatnak, számunkra az az egyik legfontosabb a motorokat illetően, hogy mennyibe kerülnek. Korábban a motorok nagyon drágák voltak, de néhány évvel ezelőtt sikerült mérsékelnünk az árakat – most pedig megint ugyanott vagyunk, mint előtte, ami nem valami értelmes döntés.”

Kaltenborn továbbá úgy tartja, a privát csapatokkal nem kellene kifizettetni a motorfejlesztés költségeit, mivel a gyártók ígyis-úgyis megtennék ezt a saját csapataik miatt.

„Mint vásárló csapat, teljes mértékben megértjük, hogy a gyártóknak mutogatniuk kell a legújabb technológiájukat, azonban ezt megengedhető áron kellene tenniük. Nem hiszem, hogy rajtunk keresztül kellene finanszírozniuk a kutatásaikat és fejlesztéseiket, hiszen mindenképpen elvégeznék ezt a folyamatot. Sohasem fogjátok látni, hogy egy Mercedes Ferrari-motort használ, vagy fordítva.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!