f1

2015.04.08. 09:58

Allison főleg a hozzáállást változtatta meg

James Allison, a Ferrari technikai igazgatója elmondása szerint legnagyobb sikere eddig az volt, hogy véget vetett a rövidtávra tervezésnek és a szűkös határidőknek.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Scuderia Ferrari

Allison 2013 közepén a Lotustól csatlakozott a Ferrarihoz. Habár a 2014-es szezon a Ferrari legrosszabbja volt az elmúlt két évtizedben, az olaszok az új idényt a Mercedes legközelebbi kihívójaként kezdték, és már győzni is tudtak Malajziában. Amikor megkérdezték Allisont, neki mi volt a szerepe a Ferrari pálfordulásában, a technikai igazgató azt válaszolta, elsőként is megpróbálta a technikai részleg mentalitását megváltoztatni.

„Egyetlen apró részletet sem én terveztem az idei autón, rengeteg tehetséges ember van, aki ezt megteszi” – nyilatkozta Allison. „Ha bármiben is hozzájárultam, akkor az az volt, hogy kiemeltem, melyik részekbe érdemes több energiát fektetni. Azért vagyok itt, hogy a hatalmas nyomást levegyem az emberek válláról; nem kell mindent a jövő hétre elvégezniük, nagyobb teret kapnak a tervezéshez, ami felszabadítja az elmét és a kezet is, így nagyobb az esélye, hogy jó munkát végeznek. Nagyon nehéz bármit is megcsinálni két vagy három hónap alatt. Hónapokra és évekre kell előretervezni, nem hetekre.”

A Ferrari nyeretlen sorozatának megszakadása egy mély átszervezéssel és személyzeti átalakításokkal töltött telet követett, azonban Allison szerint ennek a felrázásnak a valódi hatását még egy ideig nem fogják látni.

„Minden hasonló változásnak idő kell, amíg beérik; ezek hosszú távra tervezett változások, biztosítanunk kell, hogy a megfelelő emberek a megfelelő helyen vannak: tudunk rájuk építeni, és hónapról hónapra erősebbé tesznek minket. Nem egyik napról a másikra, hanem az elkövetkező hónapok és évek alatt fogunk profitálni ezekből a változásokból.”

A Ferrari előrelépésének egyik okaként a motor feljavulását emlegetik. Allison szerint a motorprogram egészen a 2014-es szezon közepéig nem kezdődött el, először az aerodinamikával foglalkoztak.

„Az aerodinamikai program már 2014 kora januárjában elkezdődött, a motorprogram sokkal később. Dolgozgattunk rajta, de ténylegesen csak késő májusban kezdtünk el foglalkozni az erőforrással.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!