f1

2015.04.29. 16:18

Új versenynaptár a láthatáron

Az F1 legújabb nagydíját júliusban rendezhetik meg az Európa Nagydíj név alatt.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Scuderia Ferrari

Jelentős változások várhatók a versenynaptár terén: Malajzia és Oroszország új helyet kaphat, míg a futamok közötti szünetek csökkentésével felszabadult egy júliusi hely Azerbajdzsán számára. Az ausztrál verseny szervezői már kész tényként nyilatkozták, hogy a szezonnyitó futamot szokatlanul későn, április 3-án fogják megrendezni Melbourne-ben; ez egyben arra enged következtetni, hogy kevesebb szünet lesz egy-egy futam között – a legújabb pletykák szerint a harmadikai Ausztrál Nagydíjat rögtön egy héttel később követné a Kínai Nagydíj.

Úgy fest, Bernie Ecclestone külön kérésére a maláj versenyt is sokkal hátrébb tolják a tradicionálisnak számító második helyéről. Az egyik lehetőség ennek elérésére, hogy Sepang rögtön a Szingapúri Nagydíj előtt vagy után kap helyet; az ázsiai kettős verseny a tengerentúli szurkolók kedvét is nagymértékben növelné, tekintve, hogy rövid időn belül két versenyt is láthatnának egymáshoz viszonylag közeli helyszíneken. Ez a változás azonban magával vonzza a kalendárium hátsó traktusának átszervezését is – Oroszország például a Bahreini Nagydíj környékére kerülhetne, az ausztrál/kínai idénynyitó páros után.

A bakui futam, amely Európa Nagydíj néven fog futni, valószínűleg a naptár közepe táján kap helyet. Amennyiben sikerül megoldani, hogy Nagy-Britannia/Ausztria és Németország/Magyarország egymás után következzen, a július 17-ei dátum felszabadulna Azerbajdzsán számára. Ha már Németország: a németeket visszatették az előzetes naptártervbe, annak ellenére, hogy az idei futamot sajnálatos módon törölni kellett.

Habár az előzetes naptártervezet hivatalos verziója még nem jött ki, és nem is beszélhetünk tényleges kalendáriumról a decemberi véglegesítés előtt, az AUTOSPORT összeállította a lehetséges 2016-os naptárat:

április 3. – Melbourne, Ausztrália
április 10. – Shanghai, Kína
április 24. – Szahír, Bahrein
május 1. – Sochi, Oroszország
május 15. – Barcelona, Spanyolország
május 29. – Monte Carlo, Monaco
június 12. – Montréal, Kanada
június 26. – Silverstone, Nagy-Britannia
július 3. – Spielberg, Ausztria
július 17. – Baku, Európa
július 31. – Hockenheim, Németország
augusztus 7. – Hungaroring, Magyarország
augusztus 28. – Spa, Belgium
szeptember 4. – Monza, Olaszország
szeptember 18. – Marina Bay, Szingapúr
szeptember 25. – Sepang, Malajzia
október 9. – Suzuka, Japán
október 23. – Austin, USA
október 30. – Mexikóváros, Mexikó
november 13. – Interlagos, Brazília
november 27. – Yas Marina, Abu Dhabi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!