f1

2015.07.19. 09:48

Coulthard: A veszély adja az F1 vonzerejét

A biztonsági előírások folyamatos fokozása ellenére Coulthard szerint mindig is lesz kockázat a versenyzésben.

Tajthi Andrea

Fotó: Red Bull GEPA pictures/ Christian Walgram

David Coulthard úgy véli, hogy a veszély mindig is központi eleme lesz a Forma-1-nek, annak ellenére, hogy Jules Bianchi halála minden bizonnyal újabb biztonsági intézkedéseket von majd maga után. Noha már a virtuális safety car is Bianchi balesetének következményeként lett bevezetve.

"Az F1 az emberi képességek határának feszegetéséről szól." - mondta a skót a BBC-nek. "És ez számottevő részét képezi a sport vonzerejének, ami miatt emberek milliói követik. Sok embert éppen ez vonz, a versenyképesség, jobban nyomni, mint a többiek. Mások más okból szeretik: a verseny izgalmáért, vagy mert csodálják az embereket, akik részesei, mert tudják, mi forog kockán."

Coulthard szerint Bianchi balesete egy kemény emlékeztető, hogy milyen kockázatos is a versenyzés.

"Abban a 21 évben, melyben az F1-es pályákon lógtam, a biztonság sokat fejlődött, olyannyira, hogy a veszélyérzet talán túlzottan is lecsökkent. De ahogy Bianchi balesete is bizonyítja, a veszély továbbra is jelen van."

"Az újabb pályákon talán kisebb a kockázat a nagy bukóterek miatt. De a versenyzők kétségtelenül úgy tartják, Suzukában nem akkora öröm vezetni. Nem azért, mert egy percre eszükbe jut, hogy a halál is része lehet a kihívásnak. Azért, mert egy hibának ott sokkal súlyosabb következményei lehetnek. Ahelyett, hogy lesodródsz a pályáról, majd visszatérnél rá, ott ott összetöröd az autódat. És még ha sértetlenül is száll ki az illető az autóból, higgyék el nekem, minden baleset fáj. Olyan ez, mint a különbség aközött, hogy 50 fontot, vagy 50 000 fontot kockáztatsz rulettben. Nagyobb rizikó, nagyobb tét esetén az elégedettség is nagyobb lehet. Ebben rejlik minden problémája, és minden vonzereje is az F1-nek."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!