f1

2015.07.02. 08:25

Magyar Nagydíj visszatekintő: 1990 - Kárpát expressz

Hazánk futama az előző évekhez hasonlóan ismét a 10. helyet foglalta el a nagydíjak sorában.

Paksi Konstantin

Az 1985-ben aláírt 5 éves szerződést igyekeztek meghosszabbítani, de komoly gondok voltak a futammal már egy évvel korábban is. Sok befektető bukott a négy év alatt, és kihátráltak a futam mögül. Bár ekkor már külön csapatban, de a korábbi évek Senna-Prost párviadala 1990-ben is folytatódott. A futamunkat megelőző 9 versenyből négyet nyert meg Prost és Senna is, a maradék egy futam a Williams csapatot erősítő Patrese tarsolyában landolt.

Az edzésen nagy meglepetésre a két Williams dominált Boutsen és Patrese sorrendben, őket a két McLaren követte. A rajt Bergernek sikerült a legjobban, és majdnem legyűrte mind a két Williamst, végül csak Patrese elé tudott befurakodni. Senna viszont több pozíciót is veszített az indulásnál, és Mansell valamint Alesi is maga mögé utasította a brazil ászt.

Boutsen végig vezette a futamot, de valaki folyamatosan a nyakán lógott. Az első kb. 47 körben Berger, majd Patrese, Nannini, végül Senna. Ayrton versenye igencsak kalandosra sikeredett, főleg Boutsen egyhangú vonatozásához képest. A 21. körben sikerült megelőznie Alesit, de utána rögtön ki is állt egy defekt miatt a boxba. A 10. helyről kellet ismét felkapaszkodnia, és a 64. körben már a második helyért küzdött Nanninivel. Sajnos a trükkös lassítóban a pálya hátsó részén autóik összeértek, és az olasz húzta a rövidebbet.

Érdekes módon Ayrton csapattársa hasonló módon ütötte ki a versenyből Mansellt pár körrel később, kopírozva a helyszínt és a módszert, de Berger ezzel a maga futamát is tönkretette. Berger jó húsz körrel korábban Sennához hasonlóan kereket cserélt, de ellentétben a brazillal, az övé tervezett volt, köszönhetően Boutsen kitartó védekezésének, a friss gumikban látta Berger az egyetlen esélyt a belga legyőzésére.

Az utolsó körökben Boutsen sikeresen visszaverte Senna minden próbálkozását, és minimális különbséggel szelték át a célvonalat.

 

Paksi Konstantin korábbi könyvei a következő címekre kattintva tekinthetők és vásárolhatók meg: 
A Forma 1 60 éve
Damon Hill
Az alábbi képen Konstantin hamarosan megjelenő, a Forma-1 világbajnokait bemutató könyvének borítóját láthatjátok:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!