f1

2015.07.15. 14:33

Magyar Nagydíj visszatekintő: 2003 - Egy bajnok születése

A Schumacher éraként a történelemkönyvekbe vonult időszak (2000-2004) egyik legizgalmasabb idénye a 2003-as volt.

Paksi Konstantin

Fotó: Paksi Konstantin

Három csapat, a Ferrari, a McLaren és a Williams három élversenyzője szoros harcban volt a világbajnoki címért, de a másodpilóták is közel voltak az éllovasokhoz. Noha Schumacher gyűjtötte a legtöbb győzelmet, szám szerint négyet, a Hungaroring előtti 12 futamból, mégis csupán hat egységgel vezetett Montoya előtt. A mezőnyt egy gyökeresen átformált pálya fogadta, a legszembetűnőbb változáson a célegyenes esett át, mely hosszabb lett, illetve a pálya utolsó harmada is már egy hosszabb egyenes szakasszal büszkélkedhetett.

Magyar szempontból még egy történelmi eseménynek is örülhettünk, hiszen először mutatkozott be hazai versenyző a Formula 1-ben. Baumgartner Zsolt, aki tesztpilóta volt akkoriban a Jordan csapatnál, Ralph Firman balesetét követően beugorhatott az ír pilóta helyére.

Az edzésen a Ferrarik nem muzsikáltak valami fényesen, Barrichello az ötödik, míg Schumacher nagy meglepetésre csupán a 8. helyet szerezte meg. A jövő egyik csillaga, Alonso bérelte ki a rajtrács első helyét, mellőle Ralf Schumacher várhatta a rajtot.

Míg Alonso egy fergeteges rajtot kapott el, a mellőle induló Ralf komolyan visszacsúszott, és egy megpördülés után majdhogynem utolsóként folytatta a versenyzést. Csapattársa, Montoya is gyenge rajtot vett, és négy pozíciót is veszített. Volt nyertese is a rajtnak, Kimi Raikkönen három pozíciót jött előre. Az élen Alonso hamar meglépett a második Webbertől, és az első kerékcserék során csak ideiglenesen adta át a vezető szerepet Kiminek, aki a hosszabb etapjának köszönhetően megelőzte Webbert.

A futam legijesztőbb balesetét Barrichello szenvedte el a 20. körben, amikor a kerékfelfüggesztése szétesett, és csak a célegyenes végi gumifala fogta meg a jócskán összetört Ferrariját.

Alonsóra senki sem volt veszélyes, és komoly előnnyel intették le a második Raikkönen, illetve a két Williams előtt. Jobban nem is alakulhatott volna az eredmény a bajnokság szempontjából, hiszen Schumacher csupán 8. lett, 1 kör hátrányban, és előnye egy pontra csökkent Montoya, és kettőre Kimivel szemben.

 

Paksi Konstantin korábbi könyvei a következő címekre kattintva tekinthetők és vásárolhatók meg: 
A Forma 1 60 éve
Damon Hill
Az alábbi képen Konstantin hamarosan megjelenő, a Forma-1 világbajnokait bemutató könyvének borítóját láthatjátok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!