f1

2015.07.18. 10:27

Magyar Nagydíj visszatekintő: 2006 - Esőtánc

A 2006-os idény két világbajnok csatájáról szólt

Paksi Konstantin

Fotó: Paksi Konstantin

A 2006-os idény két világbajnok csatájáról szólt: az előző év frissen megkoronázott világbajnoka, Fernando Alonso, és a 2005-ös fiaskó után ismét egy versenyképes Ferrarit kormányzó Michael Schumacher szállt ringbe a bajnoki címért. A hungaroringi futam előtt Alonso 6 győzelemmel vezette a tabellát az 5 elsőséget begyűjtő Schumacher előtt.

A Magyar Nagydíj hétvégéje nem indult túl jól Alonso számára, ugyanis begyűjtött egy két másodperces büntetést, amit az edzésidejéhez adtak hozzá, egy sárga zászló figyelmen kívül hagyásáért, és nem megengedett manőverért a pályán. Szombaton Schumacher tett arról, hogy ne egy biztos előny birtokában vágjon neki az edzésnek, ugyanis egy piros zászlós előzésért ő is megkapta a két másodpercét.

Az edzésen Raikkönen szerezte meg a pole pozíciót, Schumacher a 11., Alonso a 15. helyről várta a rajtot, a 14. helyen pedig az a Button, aki egy motorcsere miatt kapott a két éllovashoz hasonló büntetést.

A Hungaroring története során első ízben láthattunk egy esős futamot, amelynek a rajtját jól kapta el Kimi, mögéje Rubens sorolt be, de ami a legizgalmasabb, hogy a két VB aspiráns közül az első kör végén Schumacher már a negyedik, Allonso a hatodik helyen állt. A spanyol hamar utolérte a német vetélytársát, és a 4. körben el is ment mellette. Alonso előtt a két McLaren autózott, mögötte pedig már Button következett, aki a 6. körben megelőzte Schumachert.

Pár körrel később a McLarenek kiálltak kerékcserére, így Alonso előtt szabad volt a pálya, és komoly tempóban húzott el a többiektől. A verseny egyik legdrámaibb pillanata a 26. körben következett be, amikor Raikkönen a lekörözendő Liuzziba belerohant, és a safety cart is be kellett vetni. Button ekkor már Alonso mögött volt a második helyen, és gyorsabbnak tűnt, mint a spanyol. Alonso az 51. körig tartotta az első helyét, a boxkiállása után azonban egy rosszul rögzített kerék miatt a gumifalban találta magát, így egy újabb drámai fordulat után Button került az élre.

A történet még egy csavart tartogatott. Miközben a felszáradó pálya miatt szinte mindenki száraz gumikra váltott, Schumacher a köztes gumikon maradt, és egy ideig úgy tűnt, jól számolt, hiszen a második helyig sikerült feljönnie, és már Buttont közelítette, amikor kezdtek elfogyni a gumijai, és a riválisok sorban beérték, és megelőzték. A német többször is levágta a sikánt, Heidfeld előzésénél pedig összeértek, és Schumacher a verseny feladására kényszerült a boxban.

A győztes Button, és a második helyezett de la Rosa is élete legjobb eredményét érte el.

 

Paksi Konstantin korábbi könyvei a következő címekre kattintva tekinthetők és vásárolhatók meg: 
A Forma 1 60 éve
Damon Hill
Az alábbi képen Konstantin hamarosan megjelenő, a Forma-1 világbajnokait bemutató könyvének borítóját láthatjátok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!