f1

2015.07.20. 09:01

Magyar Nagydíj visszatekintő: 2009 - Hamilton másodszor

A 2009-es évre komoly változáson esett át a Formula 1, ami sokak szerint elindított egy folyamatot, amely mára a Formula 1 agóniájához vezetett.

Paksi Konstantin

Fotó: Cserődi Attila

Az első és hátsó szárnyak keskenyebbek lettek, nem túl előnyös külsőt kölcsönözve az autóknak. Az addig domináns csapatok helyét két olyan gárda vette át, akik ez előző évben jó, ha a középmezőnyt erősítették. A Hondát az utolsó pillanatban megmentő Ross Brawn óriási meglepetésre győzelemmel indította a szezont, és a további futamok sikerei bizonyították, hogy nem egy véletlen eredményről van szó. Button öt elsőséggel a tarsolyában vezette a Hungaroring előtt a bajnokságot, de Silverstone óta egyre inkább a Red Bull, és Vettel, valamint Webber felé billent a mérleg nyelve.

Sajnos az időmérő edzés nem Alonso fantasztikus pole pozíciójáról lesz emlékezetes (egyetlen sikere 2009-ben), hanem Massa elképesztő balesetéről, amikor Barrichello autójáról egy lerepülő rugó a sisakján eltalálva majdnem kioltotta a brazil életét. Massa szerencsésen megúszta a horrorisztikus esetet, de az év hátralevő részében már nem indult, és sokak szerint ezzel magyarázható későbbi formahanyatlása.

A rajtnál Alonso megtartotta az első helyét, mögötte Hamilton sikeresen lerajtolta Vettelt, aki további pozíciókat veszített, és Webbert is szorongatta a második helyért, meg is előzte az ausztrált, de kisodródott, és Webber visszavette a második helyet. Az 5. körben Hamilton végül legyűrte Webbert, és az első kerékcseréig a sorrend változatlan maradt. Az élről Alonso állt ki elsőként kereket cserélni, de a jobb első kereket nem sikerült megfelelően rögzíteni, és Alonso kénytelen volt visszatérni a boxba, az időközben háromkerekűvé degradált Renault-val. Pár körrel később, az amúgy is már gallyra ment versenyének egy benzinpumpa vetett véget.

A második-harmadik helyen még komoly küzdelem volt Raikkönen és Webber között, végül Kimi szerezte meg az előkelőbb pozíciót. Hamilton szezonbeli első győzelmével bizonyította, hogy a McLaren ismét versenyképes. A bajnoki tabellát vezető Button folytatta a mélyrepülést, amit a Brit Nagydíjon megkezdett, és egy halovány futam után csupán a hetedik lett, egyetlen vigasza, hogy legfőbb riválisát, Vettelt egy műszaki hiba fosztotta meg a célba érkezéstől.

 

Paksi Konstantin korábbi könyvei a következő címekre kattintva tekinthetők és vásárolhatók meg: 
A Forma 1 60 éve
Damon Hill
Az alábbi képen Konstantin hamarosan megjelenő, a Forma-1 világbajnokait bemutató könyvének borítóját láthatjátok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!