f1

2015.07.21. 07:52

Út a Forma 1-ig: a tehetségeknek 8 millióra van szükségük

Bárkinek, aki valaha egy napot is eltöltött egy versenypályán világos, hogy a motorsport egy nagyon drága dolog.

Komenda Vivien

Fotó: Mercedes AMG Petronas

Az, hogy ez mennyire, jól bizonyítja, hogy a Mercedes Motorsport igazgatója, Toto Wolff szerint körülbelül 8 millió Eurós költség, hogy a tehetségek eljussanak az általános iskolától az F1-ig.

A megtakarítási potenciál ugyan megvan az osztrák szerint, ám a brit The Times napilapnak világossá tette: „Nem lehetséges csökkenteni ezt az összeget, mert ez már régóta üzlet. Kell, hogy legyen az embernek támogatója, vagy egy gazdag apja.” – mondja Wolff.

A támogatók rengeteg pénzt képesek befektetni, így nincs nyomás a csapatokon és a szervezőkön egyetlen sorozatnál sem, hogy orvosolják ezt a problémát. Így a kereslet határozza meg az üzletet.

Wolff úgy becsüli, a gokartos pályafutás 1 millió Euróból hozható össze, és ahogy egyre feljebb lép egy versenyző, a költségek is nőnek.

Évi 350.000 Euró a Forma 3 ugródeszkája, ami viszonylag kevés ahhoz képest, hogy a GP2-höz körülbelül évi 1,5 millióra van szükség. Wolff szerint ezen a ponton legfeljebb 5 millió Euró elég lehet a versenyzéshez. Ugyanakkor a következő lépcső, a Forma 1 meglépéséhez további 2-3 millió szükséges.

Egy másik alternatíva a fiataloknak, ha egyéb, „gazdaságélénkítő” szériát választanak, ahová nem szükséges ennyi pénz. Ilyen például a DTM, ahol Pascal Wehrlein is versenyez.

„Számomra a GP2 soha nem volt lehetőség, mivel már a Forma 3-ban támogatott a Mercedes. A mai világban nem lehet magunk mögött hagyni egy ilyen támogatást.”

Mindazonáltal, hogy Wehrlein nagyon sikeres volt együléses bajnokságokban, nem volt rá garancia, hogy be tud jutni a több éve legerősebb Forma 1-es csapathoz, mint állandó versenyző. Ennek ellenére meghozta gyümölcsét a szép eredmény, így jelenleg ő a Mercedes harmadik pilótája, emellett a Force Indiánál is számítanak tehetségére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!