f1

2015.07.04. 16:49

Verstappen: Nekünk van a második legjobb kasztnink

Max Verstappen szerint a Mercedes után rögtön a Toro Rossoé a legjobb kasztni.

Gyimesi Brigitta

Fotó: GEPA pictures/ Andreas Pranter/ Red Bull Content Pool

Az anyacsapat Red Bullhoz hasonlóan a Toro Rosso idei teljesítményére is komoly kihatással van a Renault-motor gyengélkedése. Verstappen úgy véli, ha ugyanolyan motor hajtaná a Mercedest és a Toro Rossót, a faenzai csapat könnyedén a második helyen lenne.

„A két Mercedes-pilóta mögött mi lennénk a harmadikak” – fejtegette Verstappen. „Ha gyors a motorod, következésképp a kasztnid is sokkal jobb lesz, mivel egyszerűbben tudsz akkor vezetni. A kanyarokban próbálod összeszedni azt az egy-két századot, amit később elvesztesz az egyenesekben, így elkerülhetetlen, hogy néha átléped a tapadáshatárt és kicsúszol. Ha összevetem a gyorstempós teljesítményeket, ugyanolyan motor mellett másodikak lennénk a Mercedes mögött.”

Carlos Sainz egyetért Verstappen pozitív benyomásaival, a második helyet azonban kissé túlzásnak tartja; a spanyol a harmadikat reálisabbnak tartja, habár szerinte alkalmanként megráncigálhatnák a Ferrari bajszát.

„Minden szakasz után átnézzük a GPS-adatokat” – nyilatkozta Sainz. „A Ferrarihoz, a Williamshez, sőt, még a Mercedeshez képest is megnézzük, hol állunk. A barcelonai adatokból kiindulva bízvást állíthatom, egy normálisabb motorral felszerelve képesek lennénk a Williamsszel harcolni, néha-néha még a Ferrarival is. Ezért dicsérem mindig agyon a srácokat, és mondogatom, mennyire pazar munkát végeznek, hiszen nem kis teljesítmény egy olyan autót építeni, amely képes ezzel a két csapattal felvenni a versenyt. Barcelonában a hármas és kilences kanyarokat elemeztük főként, és ebben a két kanyarban csupán a Mercedes volt nálunk gyorsabb. Egy újonc számára csodálatos azt érezni, hogy mindössze Nico és Lewis gyorsabb nála!”

A két pilóta megjegyzései egyértelműen sugallják, hogy a Toro Rossót jobb autónak tartják a Red Bullnál. Verstappen szerint a Red Bull szenvedéseinek egyik oka az lehet, hogy az anyacsapat nehezen tudja eltalálni azt a tökéletes beállítást, amellyel a legtöbbet tudná kihozni az autójából – ugyanakkor elismerte, ellenkező felállásban a Red Bull bizonyult eddig a jobbnak.

„Számukra kissé nehezebb az ideális működési tartományt megtalálni, míg számunkra sokkal egyszerűbb” – mondta Verstappen. „A nagy leszorítóerőt igénylő pályákon meglehetősen pariban voltunk a Red Bull-lal – persze nekik sokkal több alkalmazottjuk van, így megesik, hogy nekik sikerül jobban beállítani az autót. Általánosságban véve azonban nagyon-nagyon közel vagyunk hozzájuk.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!