f1

2015.08.04. 14:39

A Renault döntése nem függ Ecclestone-tól

Nem az alapján dönt a Renault a Lotus megvásárlásáról, hogy fizet-e Ecclestone

Tajthi Andrea

Fotó: Varga András

A Motorsport.com értesülései szerint, hogy a Renault megvásárolja-e a Lotus F1 Team-et, nem függ attól, hogy mennyi pénzt kapnak Bernie Ecclestone-tól.

A Renault jelenleg azon tanakodik, hogy a Lotus csapatot megvásárolja-e, hogy saját név alatt futtassa 2017-től. A tárgyalások ezzel kapcsolatban már egy ideje tartanak, hogy a Renault elnök-vezérigazgatója, Carlos Ghosn a következő hetekben hozza majd meg a döntést.

Ecclestone korábban megerősítette, hogy a Renault ilyen formán való visszatérése nem jelenti azt, hogy automatikusan jár nekik az extra kifizetés, pusztán a múltbeli teljesítményük és a történelmük miatt. De hozzátette, hogy gyártóként többet kereshetnek, mintha privát kézben maradna a csapat.

A Renault ügyvezető igazgatója Cyril Abiteboul szerint azonban a francia gyártó tisztában van a lehetőségekkel és Ecclestone hozzáállásával is.

"A pénz nem jelentu azt, hogy vásárolj össze mindent az autósportban, de pénz nélkül nem lehet létezni benne." - mondta Abiteboul a Motorsport.com-nak. Szóval alaposak vagyunk. Nem álmodozunk. Tudjuk, hogy milyen forrásokra van szükésgünk és mennyi időre ahhoz, hogy értelmes tervünk legyen. Szóval ez egy hosszútávú terv lesz, és ha ennek részeként biztosak lehetünk abban, hogy támogat, anyagilag is, a kereskedelmi jogok tulajdonosa, az remek."

"De nem akarom, hogy bárki is úgy gondolja, hogy a kereskedelmi jogok tulajdonosának döntésétől függünk, mert elsősorban nekünk kell eldöntenünk, hogy a része akarunk-e lenni ennek, és ha igen, akkor milyen áron. És mindez az F1 marketing értékére alapul. Ami jó, ami még mindig nagyon erős és méd minsig az egyik legértékesebb tulajdonsága a sportnak. Szóval sok tekintetben ez az oka annak, hogy továbbra is itt szeretnénk lenni, de tudjuk, hogy ezt a cégünkből kell finanszíroznunk, ésszerű módon, valamint a szponzoraink és befektetőink által."

A Renault helyzetét nehezíti a Lotus csapat adóssága is. Egyes források szerint az egyik forgatókönyv az lehet, hogy a Renault új csapatként lép be a Forma-1-be, az enstone-i alakulat létesítményét és személyzetét alkalmazva, de nem átvéve az aktuális céget, melynek élete 1981-ben Tolemanként kezdődött, majd lett Benetton, Renault, s mára Lotus.

Abiteboul nem ígér gyors döntést a Renault F1-es döntése kapcsán, de azt állítja, hogy a következő pár hónapban megtudjuk, merre tovább.

"Szerintem lesznek hírek erről még a szezon vége előtt." - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!