f1

2015.08.29. 17:08

Nem lesz zárt pilótafülke az F1-ben

Azonban a versenyzők fejének védelmére mindenképp megoldást szeretne az FIA

Tajthi Andrea

Fotó: Varga András

Charlie Whiting F1-es versenyigazgató úgy véli, Justin Wilson tragikus Indycar balesete csak azt erősíti meg, hogy a Forma-1-nek tovább kell dolgozni azon, hogy kitalálják, miként védhetik a versenyzők fejét az autóban. Wilson esetében ugyanis egy másik autóról leszakadó orrkúp találta őt fejbe, ez okozta a versenyző halálát.

"Nem tudjuk, hogy a mi autóink orra biztonságosabbak-e, vagy sem, mint az Indycarban, de azt elmondhatom, hogy a tesztjeink nagyon szigorúak." - mondta Whiting az Auto Motor und Sportnak. "Mindenesetre beszélni fogunk az Indycaros kollégákkal, hogy mi is tanuljunk ebből a szörnyű balesetből."

Az FIA mindenesetre vizsgálni kezdte a lehetőségeket, hogyan lehetne jobban védeni a versenyzők fejét, így vizsgálja a "glória-szerű" koncepciót is, melyet már a Mercedesszel illusztrálva megálmodtak. A zárt pilótafülke ötlete azonban nem opció.

"Nem hiszem, hogy ez a baleset (Wilsoné) megváltoztatná a meglátásunkat a zárt pilótafülke ötletéről. Úgy véljük több hátránya lenne, mint előnye." - magyarázta Whiting. "Ettől függetlenül továbbra is minden erőfeszítést megteszünk, hogy elkerülhessük, hogy repülő törmelékek érjék el a versenyzőket, de ez minden csak épp nem könnyű feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!