f1

2015.08.16. 13:58

Vajon versenyzett volna Senna Prostnál?

Nem is annyira elképzelhetetlen ez, mint ahogy elsőre gondoljuk

Vámosi Péter

Fotó: Tajthi Andrea

Lehetséges hogy Prost és Senna egyesítették volna erejüket és a brazil pilóta versenyzett volna a francia Forma-1-es csapatánál? Amennyire hihetetlenül hangzik ez elsőre, és amennyire keményen mentek egymás ellen a versenypályákon, mégis akár meg is történhetett volna ez a forgatókönyv, ha Senna tovább él...

A Motorsport.com kollégája a héten ismét kérdezte Sennáról Prostot, aki ezúttal így emlékezett: "Vicces, mert a balesete előtt egy héttel beszéltünk telefonon. Mondtam is Ayrtonnak, hogy tudod, mókásnak tartanám, ha egy nap csapatom lenne, és te lehetnél az egyik versenyzőm. Nevettünk is egyet ezen, ugyanakkor ekkor már tárgyaltam a Ligier csapat megvásárlásáról, 1994 elején. Ha ez összejött volna így, az fantasztikus lett volna, efelől semmi kétségem nincs."

Vajon Prost csak álmodozott volna erről, vagy ezt akár komolyabb ajánlatként is értelmezhetjük? Ne becsüljük alá az ő barátságuk erejét, a korábbi feszült viszonyuk ellenére. Senna nagyon is tisztelte Prostot, amiből Alain leginkább akkor érzett valamit, amikor visszavonult a királykategóriából.

"Az utolsó hat hónapja a fejemben van. Ekkor ismertem meg Ayrtont, sokkal inkább mint előtte bármikor. Teljesen más ember volt valójában, mint azt gondoltam, és megértettem, hogy ki ő és miért viselkedett néha úgy, ahogy. Ha visszatekintek arra az időszakra amikor mindketten versenyeztünk, gyakorlatilag úgy is felfoghatom, mintha bókolt volna. Megértettem hogy Ayrtont mi motiválja, valójában egyetlen dolog: hogy csak rám koncentráljon és legyőzzön engem. Ezért van az, hogy amikor 1993-ban egymás mellett álltunk Ausztráliában a pódiumon és végleg befejeztem, pár másodperccel később már egy másik ember állt mellettem. A kapcsolatunkból erre emlékszem legszívesebben, ez az érzés tölt el a mai napig."

Talán mindenki emlékszik erre a jelenetre. Sokkal nagyobb a jelentősége, mint ezt akkoriban gondoltuk. Tudható volt, hogy ez lesz Prost utolsó versenye, ugyanakkor mint az utólag kiderült, ez az adelaide-i győzelem volt az utolsó Sennának. Miután Prostnak is átadták a serlegét, Ayrton ragaszkodott hozzá, hogy Alain is ott legyen vele a dobogó legfelső fokán, és felhúzta maga mellé a franciát, és ott álltak egy ideig összeölelkezve. Kifejezetten megindító volt.

Innentől kezdve lett csak igazán beszélőviszony közöttük, és Prost örül neki, hogy Senna életének utolsó hónapjaiban gyakorlatilag "telefonpajtik" lettek. Azt gondolja, hogy nagyon mély, átszellemült beszélgetéseik voltak.

Ez különösen igaznak bizonyult a végzetes imolai hétvégén, 1994 májusában.

"Amikor közeledett a végzete, elég furcsa volt, hogy előtte a rossz biztonsági körülményekről meg hasonlókról beszélgettünk. Többször is megkért, hogy vezessem a GDPA-t (versenyzők érdekvédelmi szervezete), de nemet mondtam. Ekkoriban volt pár nagyon privát jellegű beszélgetésünk is, furcsán is éreztem magam. Ezeket az emlékeket őrzöm vele kapcsolatban a mai napig. Aztán eljött az utolsó napja. A verseny előtt kétszer vagy háromszor találkoztam vele Imolában, de mintha kicserélték volna. Ezen sokszor szoktam gondolkodni. Ayrton telefonált még szombaton, hogy találkozzunk, így találkoztam vele szombaton, és vasárnap is kétszer. A fő témánk ezúttal is a biztonság volt, illetve az, hogy nem volt boldog a helyzetével amiatt, hogy azt gondolta, hogy a Benetton autója nem felel meg a szabályoknak. Nagyon eltökélt volt ezzel kapcsolatban, de furán viselkedett... nagyon furán."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!