f1

2015.09.09. 19:02

Az egyik Haast Ferrari-pilóta kapja meg

Gene Haas kijelentette, hogy jövőre debütáló csapatának egyik autóját a Ferrari egyik tartalékversenyzője fogja vezetni.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Scuderia Ferrari

A Haas 2016-ban csatlakozik az F1 mezőnyéhez. Az amerikai istálló szoros technikai együttműködést kötött a Ferrarival: Haasék a konstruktőri státusz megszerzéséhez elengedhetetlen alkatrészeken kívül mindent Maranellóból kapnak, emellett a Ferrari szélcsatornáját is használhatják. A pilóták nevét még homály fedi, habár a csapattulajdonos szavaiból egyértelműen kiderült, hogy az egyik ülést mindenképpen a Ferrari valamelyik tartalékpilótája kapja meg – ez pedig Esteban Gutiérrezre és Jean-Eric Vergne-re szűkíti a kört.

„Remélhetőleg az elkövetkező hetek során többet tudunk majd mondani” – nyilatkozta Haas. „Az egyik versenyzőnk a Ferrari tartalékpilótái közül valaki lesz, míg a másik ülésbe egy tapasztalt, aktív F1-est keresünk – újoncról szó sem lehet.”

„Olyan versenyző után kutatunk, aki legjobban megfelel az elképzeléseinknek” – vette át a szót a Haas csapatfőnöke, Gunther Steiner. „Szeretnénk, ha a pilótáinknak már lenne F1-es tapasztalata, és nem most vezetne életében először ilyen autót. Egy valóban tapasztalt, mondhatni veteránt keresünk, aki mögött jó pár F1-ben eltöltött év áll már.”

Kevin Magnussen és Romain Grosjean is a potenciális befutók között szerepel; az előzetesen 10 nevet tartalmazó lista azóta csökkent, miután Nico Hülkenberg bejelentette, hogy a Force Indiánál marad. Haas tanulási folyamatként fogja fel a pilótafogócskát, valamint bevallotta, egy pilóta már visszautasította az ajánlatát.

„Ez egy folyamat” – folytatta a tulajdonos. „Előre-hátra lépkedünk, lényegében megtanulunk táncolni a versenyzőkkel, és kipuhatoljuk, kire számíthatunk. Egy pilótát már megkörnyékeztünk, ám nemet mondott; ebből is tanulunk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!