f1

2015.09.16. 15:37

Rossi a Manorban!

Alexander Rossi most hétvégén debütál az F1-ben a Manor csapatánál.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Jed Leicester/GP2 Series Media Service

Habár nem egy Valentino, Alexander Rossi így is a motorsportversenyzők tehetségesebb feléhez tartozik. Az amerikai pilótát többször is szóba hozták egy esetleges F1-es üléssel – nemrég a Haas kapcsán merült fel a neve, a jövőre bemutatkozó amerikai csapat azonban „tapasztalt versenyzőket” keres, Rossi így kiesik a képből –, most azonban megkapta megérdemelt jutalmát: a hátralévő hét versenyből ötöt a Manor színeiben fog teljesíteni.

„Rendkívül boldogak vagyunk, hogy Alexander nálunk fog versenyezni” – nyilatkozta John Booth, a Manor csapatfőnöke. „Gyakran halljuk róla, hogy ha lehetőséget kapna, izgalmas és sikeres F1-es karrier előtt állna, a GP2-ben nyújtott jelenlegi formája pedig mindenképpen alátámasztja ezeket a felvetéseket.”

Rossi Roberto Merhi helyét veszi át Szingapúrban, Japánban, az USA-ban, Mexikóban és Brazíliában, GP2-es kötelezettségei miatt viszont (noha nem sok esélye van, matematikailag még mindig harcban áll a bajnoki címért) az Orosz és Abu Dhabi Nagydíjakat ki kell hagynia – ezen a két versenyen Merhi fog versenyezni.

„Nagyon hálás vagyok, hogy a Manor Marussia kitüntet a bizalmával, és lehetőséget nyújt számomra az F1-es bemutatkozáshoz” – hálálkodott Rossi. „Már elég régóta készülök erre a pillanatra. 2014 óta meglehetősen szoros kapcsolatom alakult ki a csapattal [Rossi a Caterham mellett a Marussiának is tesztelt már F1-es hétvégék alatt – a szerk.]; úgy is mondhatjuk, hogy egy befejezetlen ügyünk van. Egy kicsi csapatról van szó, amely azonban annál több mindenen ment keresztül. A szenvedély és állhatatosság mintaképei, az idei visszatérésük pedig szinte csodaszámba megy. Büszke vagyok rá, hogy részese lehetek ennek a légkörnek és az egyre növekvő sikereiknek.”

Booth utalt arra is, hogy nem rövidtávon terveznek Rossival.

„Alexander szerződtetése a legújabb láncszem abban a hosszú és elismerésre méltó sorozatban, amelyben fiatal pilótáknak adjuk meg a lehetőséget tehetségük megcsillogtatására. Biztosak vagyunk benne, hogy pazar munkát fog végezni, és alig várjuk, hogy láthassuk a szingapúri teljesítményét. A sport számára is fantasztikus hír, hogy ismét van egy amerikai a mezőnyben, különösen ha figyelembe vesszük, hogy nemsokára itt az USA Nagydíj és a két latin-amerikai verseny.  Tudom, hogy Alexander rendkívül izgatottan várja a hétvégét, a mi részünkről pedig igyekszünk megadni neki a bázist, hogy megmutathassa az amerikai közönségnek, mire képes. Roberto nyilvánvalóan csalódott, ám tökéletes megérti, hogy a döntést a csapat hosszútávú érdekeit szem előtt tartva hoztuk meg – innen is köszönjük a professzionális hozzáállását. Ami a 2016-os pilótafelállásunkat illeti, még semmi sem biztos; a szezon hátralévő részében tovább mérlegeljük a lehetőségeinket.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!