f1

2015.10.24. 08:17

Ecclestone: „22 versenynek kéne lennie egy évben”

„Nem hiszem, hogy csökkenteni fogjuk a versenyek számát”

Serbán Richárd

Fotó: Tajthi Andrea

Bernie Ecclestone-t látszólag nem zavarja, hogy az FIA 2016-tól bevezetné a versenyek számának felső korlátozását, évi 20-ban megállapítva azt.

Korábban kiderült, hogy az első azerbajdzsáni és a visszatérő németországi futamokkal 21 versenyes lenne jövőre az idény. Azonban az FIA új sportszabályzatának 5.4-es cikkelye értelmében “egy világbajnoki idényben maximum 20 verseny megengedett”.

A kérdésre, hogy csökkenti-e a versenyek számát, a F1 vezérigazgatója, Bernie Ecclestone így válaszolt az orosz Rossiyskaya Gazeta újságnak: „Nem, nem hiszem, hogy csökkenteni fogunk. Talán még lesznek további versenyek is.”

Egy több, mint 20 versenyes idény nem csak az írott szabályzattal menne szembe, hanem a boxutcában is népszerűtlen döntés lenne, főleg a csapatok családos tagjai körében.

De a kérdésre, hogy mit tartana egy F1-es évben ideális versenyszámnak, Ecclestone elmondta: „Nem bánnám, ha annyi verseny lenne, amennyi csak lehetséges. Azt hiszem, 22-nek kéne lennie.”

Ecclestone számára aggasztóbb, hogy a Red Bull motorkrízise miatt akár négy autóval is kevesebb lehet a jövő évi mezőnyben. Az értesülésekre, hogy a csapat helyrehozhatja a Renault-val megromlott kapcsolatát, így reagált: „Azt hiszem, meg tudjuk oldani a helyzetet. De úgy állapodtunk meg, hogy egyelőre nem beszélünk erről.”

A veterán Jenson Button azonban úgy nyilatkozott korábban, hogy szerinte a sport „egészséges időszakot” élvez a motorbeszállítók kapcsán most, hogy már négy gyártó is ellátja a csapatokat.

Ecclestone azonban ragaszkodik a véleményéhez: „A helyzet nem jó. De nem kényszeríthetjük a gyártónak, hogy lépjenek be a F1-be. Egy független gyártóra van szükségünk – ez az, amit keresünk.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!