f1

2015.10.19. 19:38

Fejlesztett Renault-motort kap a Red Bull

Ha a Red Bull a használata mellett dönt, Austinban a csapat rendelkezésére fog állni a Renault legújabb specifikációjú motorja.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Lars Baron/Getty Images/Red Bull Content Pool

Egészen eddig a Renault egyetlenegyet sem használt el a 12 megengedett fejlesztési zsetonjából, az USA Nagydíjon debütáló újításokhoz azonban „jelentős mennyiségű” zsetont beáldoztak. A motor tehát készen áll, a használata mellett szóló döntést azonban a franciák a Red Bull-lal közösen hozzák meg Austinban – amennyiben a bikák nem szeretnének rajtbüntetést kapni (Daniel Ricciardo és Daniil Kvyat már régen túllépték a megengedett négy motort), a Sochiban használt specifikáció is a Red Bull rendelkezésére fog állni. A Renault másik ügyfélcsapata, a Toro Rosso a hírek szerint egyáltalán nem kapja meg a friss verziójú erőforrást.

A fejlesztések elsősorban a belsőégésű motort érintik, azonban a turbón is találhatók kisebb változtatások – mindezek már előkészületek a 2016-os évre. Az Austinra szánt verzió teljes szimulációt futott a próbapadon, és elvileg semmilyen megbízhatósági probléma nem jelentkezhet rajta. A Renault-nak még ez után a nagyszabású fejlesztés után is maradt néhány zsetonja, lévén azonban, hogy Austinon kívül mindössze három futam marad hátra, valószínűtlennek tűnik, hogy a maradékot is elhasználják.

Függetlenül a Red Bull döntésétől a fejlesztés nem mondható feleslegesnek, hiszen a Renault-nak minél előbb fel kellene vennie a lépést a Mercedesszel és a Ferrarival, és megpróbálnia csökkenteni a két másik motorgyártóhoz képesti hátrányát. Ennek még abban az esetben is lesz létjogosultsága, ha a Red Bull felbontja a Renault-val kötött szerződését, a francia cég ugyanis előrehaladott tárgyalásokat folytat a Lotusszal az enstone-i istálló felvásárlásának ügyében, és pár év kihagyás után ismét gyári csapatot szeretnének alakítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!