f1

2015.11.27. 17:56

Az F1-ben kizárták volna Rossit

Bernie Ecclestone szerint ha Valentino Rossi és Marc Márquez incidense az F1-ben történik, az olaszt azonnal diszkvalifikálták volna.

Gyimesi Brigitta

Márquez és Rossi kapcsolata már a Maláj Nagydíj előtt megromlott, tettlegességig azonban csupán Sepangban fajult a dolog. Márquez kitolásáért Rossi végül három büntetőpontot kapott – a San Marinóban megszerzett büntetőponttal együtt azonban ez azt jelentette, hogy a világbajnoki címért még harcban álló Doktornak a szezonzárón az utolsó helyről kellett rajtolnia. Jorge Lorenzo, Rossi csapattársa végül elhódította a bajnoki trófeát, ám még ennek ellenére is enyhének tartotta az olasz büntetését. Ecclestone úgy véli, Rossinak szerencséje van, hogy nem az F1-ben történt ez az incidens.

„Az F1-ben Rossit kétségtelenül diszkvalifikálták volna a futam után” – nyilatkozta Ecclestone az olasz Gazzetta dello Sport magazinnak. „Ám az is lehet, hogy még a futam során belengették volna neki a fekete zászlót.”

Az F1-es paddock többi résztvevőjét megosztották a történések: míg Sebastian Vettel szerint „Valentino helyesen cselekedett”, Felipe Massa, habár „nagy fanja Valentinónak”, úgy véli, a Doktor „hibát követett el”.

Az idei MotoGP-szezon végét folyamatosan körüllengő botrányokat – a sepangi baleset következtében sokan úgy vélik, Márquez szándékosan segített Lorenzónak, hogy a yamahás megszerezhesse a bajnoki címet – Ecclestone az F1-nek szánt figyelmeztetésként fogja fel.

„Máris hozok egy példát” – tette hozzá Bernie. „Tételezzük fel, hogy a Ferrari jó úton halad a bajnoki cím felé, ám a Mercedes az egyik ügyfélcsapatának segítségével keresztbe tesz a Ferrarinak: ilyenkor mi történne vajon?”

A 2000-es évek közepén Rossi komolyan fontolóra vett egy F1-es karriert – 2006-ban többször is tesztelt a Ferrarival –, ám végül a motoroknál maradt. Ez nem jelenti azt azonban, hogy sosem pattan négy kerékre: rendszeresen vezet sportautókat és raliautókat, a most hétvégi Monza Rallyn pedig a Hyundai WRC-s versenyzője, Thierry Neuville ellen mutathatja meg magát. Ecclestone szerint Rossi jól tette, hogy nem váltott hirtelen kategóriát, és megmaradt a MotoGP-nél.

„A motorversenyzésben a csúcson volt, hírnév és fizetés szempontjából is” – mondta Bernie. „Az F1-ben viszont újra kellett volna építenie mindent; okosan döntött, hogy nem váltott át.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!