f1

2016.01.25. 15:33

F1: A versenyzők részlegesen zárt pilótafülkét kérnek

A pilóták érdekvédelmi szervezete továbbította a Mercedes koncepcióját az FIA felé.

Kovács Noémi

Az utóbbi évek keserű tapasztalatai alapján a versenyzők arra a megállapításra jutottak, hogy valamilyen módon meg kell védeniük magukat a fejsérülésekkel szemben. Jules Bianchi illetve Justin Wilson halála után még nagyobb hangsúly került a zárt vagy a részlegesen zárt pilótafülkék bevezetésére. A GPDA - a pilóták érdekvédelmi egyesülete - elnöke Alex Wurz már jelezte is az FIA felé, hogy a Mercedes által kifejlesztett úgynevezett halo-rendszer nyerte el leginkább a versenyzők tetszését, ennek bevezetését legkésőbb 2017-től javasolná a testület.

"Az FIA szakértői által elvégzett kutatás rendkívül alapos volt és ennek eredményeként jött létre egy egyértelmű megoldási javaslat. A versenyzők most úgy érzik, hogy legkésőbb 2017-től kezdve itt az ideje eme extra védelmi rendszer bevezetésének." - kezdte az osztrák ex-F1-es.

"Ehhez nyilvánvalóan meg kell változtatni a karosszéria struktúráját, azonban még majdnem egy évünk van erre, így nem hiszem, hogy bármely technikai szakembernek kifogása lenne egy ilyen biztonsági változtatás ellen. Főleg azután, hogy az utóbbi időben milyen súlyos fejsérülésekkel szembesülhettünk a formaautózásban. Éppen ezért az összes versenyzővel együtt reménykedünk abban, hogy ennek bevezetése puszta formalitás lesz." - fűzte hozzá Wurz.

A versenyzők egyébként a Mercedes által kifejlesztett, úgynevezett halo-rendszer bevezetését tartaná kívánatosnak, amely nem fedné be teljesen a pilótafülkét, főként a fej védelmére koncentrálna és a látási viszonyokat sem korlátozná túlságosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!