f1

2016.01.29. 09:22

Lecserélheti a Renault Maldonadot Magnussenre!

A franciák kényszerű lépésének sokan örülhetnek majd a rajongók közül

Vámosi Péter

Fotó: McLaren

Egyelőre nem hivatalos, de az általában jól értesült Autosport szerint az új Renault gyári Forma-1-es csapat nem Pastor Maldonadoval, hanem Kevin Magnussennel kezdheti meg a 2016-os szezont. Feltehetőleg a következő napokban írhatja alá az új szerződését Magnussen, hiszen jövő hét szerdán Párizsban a Renault már hivatalosan is be szeretné mutatni új csapatát. A francia autógyártó és Maldonado állandó partnere a PDVSA között valószínűleg szerződésbontás történt, mert elszámolási vitáik akadtak. A pletykák szerint már csak résnyire van nyitva egy kiskapu, mely szerint a venezuelai pilóta mégis megtarthatja az ülését, de ez azt jelentené, hogy a feleknek újra tárgyalóasztalhoz kell ülniük, és egy teljesen új szerződést kell elfogadni. Mivel ennek azonban jelenleg nincs nagyon esélye, a Renault elkezdett érdeklődni Magnussen iránt. A 23 éves versenyző a visszatérésén dolgozik, miután négy hónapja értesítette előző csapata a McLaren, hogy nem számítanak a szolgálataira a jövőben. Maldonado feltehetőleg kénytelen lesz befejezni a Forma-1-es karrierét, miután 3 évet volt a Williams, kettőt pedig a Lotus kötelékében, melyet tavaly év végén vásárolt meg a Renault. Ugyan a Manornál még mindkét versenyülés szabad, nem valószínű hogy Maldonado támogatójával ilyen rövid idő alatt meg tudnának egyezni. A kiscsapatnál egyébként nagyon sokan fix befutónak gondolták Kevin Magnussent is az egyik ülésbe.

A nagyjából 46 millió dolláros szponzorációs csomag persze jól jönne a Manornál, de a jelenlegi politikai és gazdasági bizonytalanság Venezuelában nehezító a PDVSA visszatérését a száguldó cirkuszba. Az eredeti szerződést még a Lotusszal Maldonadoék szeptemberben írták alá, a szingapúri versenyen. A Lotus ekkor már tárgyalt a Renault-val a csapat átvételéről. Némi hezitálás után a Renault belement ebbe a döntésbe, köszönhetően leginkább az olajtársaság támogatásának. Az idő előrehaladtával azonban a PDVSA helyzete kétségessé vált, így a Renault most újragondolja a kialakult szituációt. Venezuelában próbálták rendezni a soraikat, és mindkét fél oldaláról magas rangú tisztviselők egyeztettek, azonban nem született eredmény, és feltehetőleg a PDVSA Forma-1-es kalandja befejeződik. Ennek hozománya lehet most az, hogy a Renault sürgősen elkezdett egyeztetni Magnussennel, és közel állnak a megállapodáshoz.

Magnussen eddig egy teljes szezont tölthetett el a Forma-1-ben a McLarennel 2014-ben, majd tesztpilótai szerepre kényszerült Fernando Alonso érkezésével. A Renaultnál a csapattársa Jolyon Palmer lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!